| 2020. július. 8. | 3 perc olvasás

Kópházán köszöntötték a Sarlós Boldogasszonyt a horvát anyanyelvű hívek

A gradistyei horvát hívek július 5-én zarándoklattal, szentmisével és agapéval ünnepelték a kópházi Sarlós Boldogasszony-templomban őrzött Lorettói Fekete Madonna-kegyszobor ősi búcsúját. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Mogyorósi Márk Ányos tihanyi bencés atya, a Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsának vezetője volt - olvasható a Győri Egyházmegye beszámolójában.

A szentmise elején Grubits Ferenc polgármester üdvözölte a kópházi származású Ányos atyát, kifejezve, hogy a település közössége mindig örül a hazalátogatásának, majd Németh Antal plébániai kormányzóhoz, a soproni társaskáptalan egy hete beiktatott tagjához fordult: „Örömteli és hálatelt szívvel köszönti önt a kópházi plébánia híveinek közössége. Veres András megyéspüspök úr élete és papi szolgálata érdemeiért nagy hálával a soproni társaskáptalan kanonokjává nevezte ki és iktatta be június 27-én, Szent László király ünnepén. A papi szolgálat hosszú esztendeiből közel három évtized a Fekete Madonna kegytemplomához és hozzánk köti. 

A mai napon is hálát adunk az Úristennek minden kegyelmi ajándékért, amelyet az ön szolgálata által kaptunk; bocsánatot kérünk azokért a napokért, amikor nem tudtuk plébános atyát igazán és jól szeretni. De a visszatekintésben számunkra benne van a jelen és a jövő is. A jó Isten tartsa meg számunkra Antal atyát még számos boldog éven át fiatalos lelkületével és atyai szeretetével együtt. Szűzanyánk pedig, aki szelíd mosollyal tekint ránk mindennap e templomban, adjon derűt az időskor minden nehézségének és szenvedésének méltó viseléséhez” – fogalmazott a község vezetője.

Mogyorósi Ányos atya horvát és magyar nyelven elhangzott prédikációjában hangsúlyozta: Mária életében rendkívüli módon szólalt meg az Úr szava és hívása, hogy nyissa meg élete kapuit és nyújtson „segítő jobbot” Istennek és a megváltás művének. Az imádságra, a hétköznapok küzdelmes hitére és tanúságtételére épült mindez, s Mária a saját életében kezdte megtapasztalni, hogy az ígéretek beteljesednek.

Hétköznapjainkban sokszor távol járunk az igazságtól, az Istentől, de felébred bennünk a vágy, hogy ezen változtassunk: elindulunk felé. Soha ne engedjük meg, hogy az elindulás vágya elnémuljon bennünk, s ha meghalljuk, bátran keljünk útra! – buzdította a hallgatóságot a szentmise főcelebránsa, aki ezt követően az áldozatvállalásról beszélt: – Áldozatvállalás nélkül nincs hiteles hívői élet, sőt kimondhatjuk, hogy áldozatvállalás nélkül nem lehet emberhez méltó életet élni. Sarlós Boldogasszony ünnepén egy áldott állapotban lévő édesanyát köszöntünk, aki az akkori kor körülményei között indul el hegyen-völgyön keresztül, energiát nem spórolva, hogy szolgálja idős és szintén várandós nagynénjét. Nem lehet az életet csupán fotelből, kényelmesen szemlélni! A hitünkben és a tanúságtételünkben is szükséges áldozatot vállalni, erőfeszítést tenni.

Elmélkedése zárásaként Ányos atya arra hívta fel a figyelmet, hogy Mária elválaszthatatlan Jézus Krisztustól. A Mária-tiszteletünk súlyos kárt szenved, ha a Madonna kezéből kivesszük a Gyermeket, ha a Pietà-t megfosztjuk a halott Krisztustól. Ők összetartoznak. Ha a mi hívői életünkben nem marad összefonódva Jézus imádata és Mária tisztelete, mi is elveszítünk valami lényegeset. Jézus Krisztus nélkül nincs menny, igaz emberség, nem kap a jövő értelmet, Mária nélkül pedig elveszik a gyengédség, az értelem mellett az őszinte érzelmek, azok helyes megélése és annak tudata, mikor kell jelen lenni, s mikor visszahúzódni, mikor szólni, s mikor hallgatni – zárta szentbeszédét a Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsának vezetője.  

A szentmise végén Mogyorósi Márk Ányos atya köszönetet mondott Klemensits Ingridnek és munkatársainak az ünnep megvalósításában nyújtott segítségükért. A szentmise zenei szolgálatát a kópházi tamburazenekar végezte. 

Forrás: Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsa
Fotó: Horváth Tímea/Hrvatski glasnik 

Legnépszerűbb cikkek