| 2019. március. 4. | 1 perc olvasás

Kopogtat az allergiaszezon! - Így védekezhet!

Az utóbbi napokban Sopronban is többen jelentkeztek allergiás tünetekkel a háziorvosoknál. A szakemberek szerint kevesen tudják, de a tavasz eleje is nehéz időszak lehet a pollenekre érzékenyek számára. Az allergiás tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis számos készítmény enyhíthet a kellemetlenségeken.

Sopron szerte is egyre több növény virágzik ki. A pollenekre érzékenyek számára ez egy sok kellemetlenséget jelentő időszak beköszöntét jelzi. - Az allergiás betegeknek a legrettegettebb időszaka a nyár vége, amikor a parlagfű virágzása beindul – hívta fel a figyelmet Dr. Kárpáti György soproni háziorvos. - Azonban, bár ezt kevesen tudják, de a mostani, kora tavaszi időszak nem kevésbé problémás. Ugyanis, már fellelhetők a mogyoró pollenjei, amelyek meglehetősen agresszívek, így azok, akik erre érzékenyek, nagyon megszenvedhetik ezeket a napokat. Nálunk is többen jelentkeztek már ilyen jellegű tünetekkel. Már nyílnak az erdei fáknak a virágai is, és ez az időszak gyakorlatilag nyár elejéig eltart majd – fejtette ki.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

Az allergia tünetei lehetnek a szemkönnyezés, a szemégés is. Ha valaki ilyeneket tapasztal magán, minél előbb keresse fel a háziorvosát, hiszen számos olyan készítmény létezik, amely gyorsan enyhíthet a kellemetlenségeken. Emellett vannak olyan időszakok, amikor érdemesebb inkább otthon maradni a pollenekre érzékenyeknek.

- Az allergiások számára mindig a szeles idő a legveszélyesebb, hiszen akkor a pollenek nagy koncentrációban keringenek a levegőben – emelte ki Dr. Kárpáti György. - Másrészt, a kiadósabb esők pedig kimossák a virágport a levegőből, ezért az egy olyan időszak, amikor az allergiás betegek is nyugodtan húzhatják fel a túracipőjüket – javasolta a háziorvos.

A pollenek okozta kellemetlenségeket nem szabad elhanyagolni, ugyanis számos szövődményt okozhatnak. - Az a baj, hogy az allergiás tünetek talaján a nyálkahártya kicsit fellazul, megduzzad. Ez gyakorlatilag táptalaja lehet a fertőzéseknek is – hívta fel a figyelmet Dr. Kárpáti György.

Borítókép: illusztráció Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek