| 2019. január. 29. | 2 perc olvasás

"Kor, kór nélkül" - Az idősek mentális egészsége a középpontban

2019-ben, Győrben rendezi a Magyar Pszichiátriai Társaság éves Vándorgyűlését. A kongresszusra, az eddigi évekhez hasonlóan közel 1200 résztvevőt várnak. A konferencián jeles magyar előadók mellett neves külföldi szakembereket is találunk.

Az idei konferencia vezető témája az időskor mentális egészsége. A modern társadalmakban az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezelésében minden tudományterületnek hozzá kell tennie a maga megoldásait.

A különböző, már kezelésre szoruló pszichiátriai zavarokban szenvedők egy adott évben, a lakosság kb. 10%-át teszik ki. A depresszió, a demencia és a szenvedélybetegségek jelentik a legnagyobb betegségterhet. A tartós munkaképesség csökkenés több mint 20%-át a világszerte a mentális betegségek adják. A testi betegségben szenvedők gyógyulási és túlélési esélyei jelentősen csökkennek, ha pszichés zavarral társul betegségük. Szintén hazai és nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a pszichiátriai zavartól szenvedők halálozási arány 2-3 szoros a lakossághoz képest, mert körükben sokkal gyakoribb és sokkal gyorsabb lefolyású számos gyakori és veszélyes betegség. Mindez azt jelenti, mint ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazta, hogy „Nincs testi egészség lelki egészség nélkül.”

Az egészséges időskorhoz az egészséges megelőző életciklusok vezetnek, így a kongresszus tematikájában lefedi a pszichés betegségek gyógyításának minden területét. A korszerű pszichiátriai ellátás – az orvostudomány egyéb ágaihoz hasonlóan – csak modern orvosi környezetben, a társszakmákkal szoros együttműködésben, szigorú minimumfeltételek betartásával tud csak színvonalasan működni. Az utóbbi években nyilvánvalóvá váltak a pszichiátriai ellátó rendszer gondjai, sok helyen elavult az infrastrukturális háttér, jelentős a szakemberhiány, az ellátás finanszírozási nehézségei.

Fontosnak tartjuk azokat a fejlesztéseket, amelyek pályázati forrásokból az elmúlt években megtörténtek, illetve a következő években megvalósulnak, bízva abban, hogy ágazatunk támogatási reformjának kezdeti lépéseit jelentik. Azonban most kénytelenek vagyunk hangsúlyozni a pszichiátriai ellátás súlyos humán erőforrás helyzetét és az ellátó kapacitások további csökkentését, melyet aggodalommal követ az MPT és ezt ez alkalommal is megfogalmazza.

Örülünk, hogy a készülő népegészségügyi program prioritásai közé a pszichiátria is bekerült, így elkészülhetett a mentális zavarok ellátásának nemzeti stratégiája. A program megvalósításához a MPT felajánlja szakmai segítségét.

Borítóképünk illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek