| 2020. április. 22. | 2 perc olvasás

Korábban virágzik a repce – jó hír ez a méheknek?

2-3 héttel korábban borultak virágba a repce földek. A méhészeknek ehhez igazodva, már most a sárgálló táblák szélére kellett telepíteni a méhcsaládokat. A csapadék hiánya miatt kevesebb virág található a növényeken, amely a méz mennyiségére is komoly hatással lehet.

A hűvös reggeleken kicsit nehezebben indulnak útnak a rovarok, de napközben teljes erőbedobással gyűjtik a nektárt. A legnagyobb gondja most a méhészeknek az aszályos időjárás.

- Az időszakban ideálishoz képest mintegy 2-300 milliméterrel kevesebb csapadék érkezett, arról nem is beszélve, hogy télen sem volt a földek számára aranyat érő hó és eső sem nagyon hullott – világított rá Horváth Antal méhész. - A földek szárazak. A Sopron környéki repcének is már körülbelül derékig vagy mellkasig kéne érnie, de talán csak a térdemet verdesi. A legtöbb helyen látszik rajta, hogy a virág kínlódik, egyszerűen mert nincsen csapadék – fejtette ki.

Horváth Antal soproni méhész
Horváth Antal soproni méhész

A nyáron virágzó növények többsége már a megszokott időben nyílik, kevésbé befolyásolja az időjárás a méhészek tapasztalatai szerint. Természetesen az extrém tényezők még változtathatnak a virágzás mentén.

- Nekünk, méhészeknek a tavasz rendkívül fontos, mert ekkor van a méhcsaládoknak a fejlődése – szögezte le Horváth Antal. - Ha megvan az a szokványos menetrend, ahogy egyik virág a másikra rávirít, az a szorgos rovaroknak tökéletes. És ha az időjárás 10 Celsius-fok fölött van, akkor azért már repkednek a méhek, a 15 Celsius-fok környéke pedig már nagyon jó nekik. Tehát ha egy nap alatt 2-3 órán keresztül 15 Celsius-fok környékén mozog a hőmérő higanyszála, akkor már nagyon jól tudnak dolgozni, gyűjteni maguknak. Ezáltal tudják biztosítani a családnak a fejlődését, hiszen ők is akarnak gyarapodni. Ha bejön egy hideg, zimankósabb időszak, akkor szó szerint megáll a család fejlődése. Ilyenre is volt példa az utóbbi időszakban – hangsúlyozta.

A méhcsaládok egészségesek a kaptárokban, egyre többféle virág áll a rendelkezésükre, ahol megfelelő táplálékot tudnak gyűjteni. A méhészek most már az akácra koncentrálnak, amelynek virágzását nagyban befolyásolta a márciusi fagyos időjárás.  

Legnépszerűbb cikkek