| 2021. december. 26. | 1 perc olvasás

Korlátozásokkal ér véget az óév Ausztriában

Korábbi záróra a gasztronómiában, újabb korlátozások a rendezvények és a külföldi utazások tekintetében - ezeket a lépéseket javasolja az új, állami koronavírus-válságkoordinációs testület, a GECKO a kormánynak és a tartományoknak.

A kormány és a tartományok is elfogadták a GECKO ajánlásait. Ezek nyomán december 27-től már 22 órakor be kell zárniuk az éttermeknek és kávézóknak. A szabály szilveszterre is vonatkozik, így az óévbúcsúztatók is korábban érnek majd véget.

Az oltatlanok kijárási korlátozását szilveszterre feloldják ugyan, Katharina Reich országos tisztifőorvos (Chief Medical Officer) ennek ellenére mindenkit arra kért, hogy a lehető legszűkebb körben ünnepeljen, a rizikócsoportba tartozókat pedig inkább ne keressék fel személyesen.

Módosulnak a rendezvényekre vonatkozó előírások is. A helyfoglalás nélküli programok esetében a felső határ a továbbiakban egységesen 25 fő lesz, az 500 fő feletti ültetett rendezvényekre érvényes PCR-teszt, 1.000 fő felett pedig felvett emlékeztető oltás is szükséges a résztvevőknek. A 2G-szabály és az FFP2-maszkviselés továbbra is kötelező.

Szigorodtak a beutazás szabályai is. December 25-től az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Dániából és Norvégiából hazatérőknek is karanténba kell vonulniuk, kivéve, ha korábban felvették az emlékeztető oltást és rendelkeznek érvényes negatív PCR-teszttel – jelentette be az országos tisztifőorvos.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek