| 2022. szeptember. 8. | 1 perc olvasás

Kormányinfó: 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknek, a kórházak kivételek

A legfrissebb kormánydöntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatott.

A kormány tegnapi ülésén arról döntött, hogy a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázfogyasztási csökkentést írnak elő az állami szerveknek és állami tulajdonú cégeknek.

A minisztériumokra vár a feladat, hogy ennek megoldásait kidolgozzák.

A lakosság tekintetében a legnagyobb támogatási rendszer Magyarországon van. Ez azt jelenti, ha ma piaci áron kellene gázt vásárolni, az az átlagfogyasztásig 180 ezer forintba kerülne, ezzel szemben mintegy 25 ezer forintba kerül, tehát körülbelül 150 ezres támogatást ad a kormány havi szinten a családok megsegítésére.

Ennek ellenére is arra kérnek mindenkit, hogy a gázzal észszerűen bánjanak, emiatt

tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány.

A jövő héttől már nem csak a tüzépen lehet majd fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. Erre hatósági árat vezet be a kormány.

Az átvételi helyek kijelölésére is hamarosan sor kerül, és mindenki számára minimum 10 köbméter fát fognak biztosítani a fűtési szezon kezdetéig.

Az Agrárminisztériummal és az erdőgazdaságokkal történt egyeztetés után a kormány arra jutott, hogy van bőven felhalmozott fa az erdőgazdaságoknál, ezért tűzifahiány nem lesz. A rönkfa pedig lényegesen olcsóbb, mint ha valaki egy tűzéptelepen vásárolna tűzifát.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: azért vezet be hatósági árat a kormány, hogy a várhatóan megnövekvő igények miatt „ne fusson fel túlságosan” a tűzifa ára.

A kormányzati- és közintézményeknél bevezetendő 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentés gyakorlati megvalósítására vonatkozó kérdésre a miniszter kifejtette: a Miniszterelnökségnél nem támogatják a home office munkavégzést, hiszen minden munkatársra szükség van. A közintézményekben, állami intézményekben – a kórházak és gondozási intézmények kivételével – mindenhol a 18 Celsius-fokos állandó hőmérséklet fenntartását javasolják.

Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni a felhasznált gáz mennyiségéből, hogy ezt a 18 Celsius-fokos hőmérsékletet tudják biztosítani – emelte ki a miniszter.

Legnépszerűbb cikkek