| 2024. április. 11. | 2 perc olvasás

Kormányinfó: a háborúnak katonai megoldása nincs, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtökön 11 órától Kormányinfót tartott.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy a kormány keddi ülésén a jelenlegi nemzetközi és katonai helyzetet elemezte.

A következő bő félév döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányába mozdul-e el a világ, illetve Európa

– mondta a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett: Most Európa meghatározó politikusai arról beszélnek, hogy NATO-katonákat küldenének Ukrajnába.

A háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a NATO-ra is. Most arra készül a NATO, hogy Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik a háborúba. Létre akarnak hozni a NATO-ukrán misszió keretében egy 100 millió dolláros alapot. Ezzel akarják közvetlenül koordinálni a fegyverszállításokat és a katonai kiképzéseket – emelte ki.

Ezzel az a határ, hogy Ukrajna területére NATO-katonák nem lépnek be, napról napra kezd elmosódni. A háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a NATO-ra és a NATO-parancsnokokra is

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Hozzátette: Magyarország védelmi szövetségként tekint a NATO-ra, akik egymást akarják megvédeni. „A világháború veszélye olyan kockázat, amely minden politikust meggondolásra kell indítson, azonban ezt nem látjuk” 

Gulyás Gergely emlékeztetett: a magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy a háborúnak katonai megoldása nincs, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány mérlegelte, mivel jár a magyar gazdaság számára egy hosszú, háborús korszak.

Kiemelte, hogy egy háborús időszak alapvetően más gazdaságpolitikát igényel, és ezzel kapcsolatban a legfontosabb döntést idén novemberben az amerikaiak hozzák meg. A 2025-ös évi költségvetési javaslatot ezért novemberben fogják benyújtani.

Magyarország a nemzeti szuverenitásának védelme érdekében a kormány nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezett ki Bíró Marcell személyében, aki már részt vett a kormányülésen.

Magyarországot és a magyar társadalmat meg kell védeni 

– hangsúlyozta.

A magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ezért nem mindegy, hogy milyen hírek érkeznek és milyen folyamatok zajlanak le – kezdte Varga Mihály.

Ezért egy háborús helyzetre terveztük meg a makrogazdasági pályát. Tavaly az infláció letörésével és a külső egyensúly helyreállításával idén már a növekedés kerül fókuszba.

Ez a növekedés a számításaink szerint 2,5 százalék körül lehet. Ugyanakkor azzal is számolunk, hogy a növekedés az év második felében fel fog gyorsulni. A magas reálbér-emelkedésnek és az erősödő fogyasztásnak köszönhető.

 

 

Borítókép forrása: hirado.hu

 

Legnépszerűbb cikkek