| 2020. november. 19. | 2 perc olvasás

Kormányinfó: A jövő szerdán dönthet a Kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely arra is kitért, hogy három gyártótól összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a kormány, 36 milliárd forint értékben.

Gulyás Gergely a tájékoztató elején mindenkit arra kért, hogy a járványügyi helyzetben pontos legyen a tájékoztatás. Emlékeztetett, kedden szinte pánik tört ki amiatt az álhír miatt, miszerint kormány a jelenlegi intézkedéseket február 8-ig meghosszabbította. - Az Index és a hvg.hu-nak azt a cikkét, ami arról szólt, hogy azokat az intézkedéseket, amelyeket 30 napra hoztunk meghosszabbítottuk volna február 8-ig, nem lehet másként csak álhírnek minősíteni. A kormányrendelet szabályozása teljesen világos, a hozott intézkedések december 11-ig vannak érvényben - tette hozzá. 

A karácsonyi és szilveszteri összejövetelek, rendezvények kapcsán Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezek nem lesznek megtarthatók, de erről még nincs döntés. A kormány jövő heti ülésén dönt arról, hogy a december 11-ig fennálló korlátozásokat meghosszabbítsák-e.

A miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott az egészségügy, a Honvédség, a rendőrség és a közigazgatás munkatársainak az eddigi tevékenységéért. - Mindenütt Európában magasak a járványszámok, az elhunytak száma a betegek számához képest tavasz óta még javult is. A települések mindegyikén jelen van a járvány. Az a kérésünk, hogy akik napi rendszerességgel járnak át Ausztriába, fokozottan tartsák be a szabályokat – emelte ki.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelés pénteken kezdődik, elsőként a szociális intézményekben, jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. - Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet – tette hozzá.

Legnépszerűbb cikkek