Kormányinfó: a kormány fellép a szankciós infláció ellen

A kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen, ezért döntött arról, hogy a kamatstopot kiterjeszti a kis- és közepes vállalkozások hiteleire, meghosszabbítja a Széchenyi-kártya-hitelprogramot és gyármentő programot is hirdet - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a kormányinfón.

Európában és Magyarországon is szankciós infláció van, szankciós felárat kell fizetni az energiáért, ami megjelenik a szállítási költségekben és ezáltal az élelmiszerárakban is, és súlyosan befolyásolja negatív irányba a magyar családok mindennapjait - fejtette ki Gulyás Gergely miniszter.
Közölte: a kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen. Emlékeztetett, már korábban döntöttek az árstopok fenntartásáról, a szerdai kormányülésen pedig további három döntést hoztak: a Magyar Kereskedelmi és Iparkarama és a Vállakozók Országos Szövetsége kérésére kiterjesztik kamatstopot kkv-k hiteleire is. Meghosszabbítják a Széchenyi-kártya hitelprogramját, és gyármentő programot is hirdetnek.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón közölte: a június 28-i szintre viszik vissza a kamatokat visszamenőleg is, és jövő júliusig lesz érvényben a kamatstop.
Második intézkedésként említette, hogy a Széchenyi-kártya kamata január 1-jéig 3,5 százalék, utána 5 százalékra emelkedik, az érintett termékek körét pedig szűkítették, áramvonalasították.
A miniszter kiemelte: harmadik lépésként elkezdtek gondolkodni azon, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használják, hanem gazdasági ösztönzőként is, és a jövő héttől kezdenek el dolgozni ezen a programon.

A kormányinfón Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a héten tartott európai uniós csúcstalálkozón sikerült megvédeni mindazt, ami az országnak fontos, ha pedig a döntések következtében csökken a gáz ára, annak előnyeit Magyarország is élvezni fogja.

Gulyás Gergely kifejtette: a csúcs előtt, az Európai Bizottság javaslata alapján az a veszély fenyegetett, hogy nem jutunk elegendő gázhoz, mivel a Magyarország számára kulcsfontosságú, Oroszországgal kötött hosszú távú gázszerződéseket lehetetlenítette volna el az ársapka. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak mérsékléséhez. Eredményesnek értékelte az uniós csúcstalálkozót, amely hozzájárulhat "a valóságtól elrugaszkodott energiaárak normalizálódásához".

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi

Legnépszerűbb cikkek