| 2023. április. 6. | 2 perc olvasás

Kormányinfó: a lakossági rezsicsökkentést fent tudják tartani a jelenlegi formájában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott a legfrissebb kormányzati döntésekről.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány hosszan foglalkozott az energetikai helyzettel, és jó hír, hogy minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést fent tudják tartani a jelenlegi formájában. Hozzátette, ez az év végéig, vagy akár tovább is fennmaradhat.

A kis- és középvállalkozásoknak nyújtott segítség ügyében a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, a kormány beavatkozik a szerződésekbe. A korábbi szabályok szerint egyetemleges szolgáltatásos és a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatokat, illetve önkormányzatokat és egyházakat igyekeznek segíteni.

A kormány lehetővé teszi azt, hogy új szerződéseket kössenek a jelenlegi piaci ár szerint, amivel 14 ezer ügyfélnek nyújtanak segítséget, amiből 10 ezer gazdasági társaság. A veszteségeket az MVM-nek kell viselnie, amely nagyjából 15-20 milliárd forintot jelent majd – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt a január 23. és 29. között zajló ártstoprazzia eredményeiről. Mint mondta, a magyar kormány azért vezette be az árstopokat, hogy a kereskedelmi egységek azokat valóban be is tartsák, és ne a magyar emberek kárára nyerészkedjenek.

A kormányszóvivő emlékeztetett: nyolc létfontosságú élelmiszer befagyasztásáról döntött a kormány, ezeket ellenőrizték a fogyasztóvédelem dolgozói, és ez után is zajlanak majd ellenőrzések.

468 üzletet érintett a januári árstoprazzia, 334 eljárást indítottak el, ezek közül 83 eljárás megszűnt, 179 ügyben szabtak ki bírságot – összesen 333 millió forintot –, 72 eljárás pedig még nem zárult le – foglalta össze Szentkirályi Alexandra.

Emlékeztetett: hamarosan, legkésőbb nyár elején elindul a kormány árfigyelő rendszere, amelynek célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást.

Gulyás Gergely jelezte: a kormány üdvözli a múlt héten az Országgyűlésben elfogadott, a békepárti határozatot, és leszögezte: a háború és béke kérdésében a magyar kormány a béke pártján áll. Hozzátette: a magyar álláspont elítéli Ukrajna fegyveres megtámadását. A kancelláriaminiszter kijelentette: példamutató összefogással fogadta be Magyarország a menekülteket: szállást, iskolai oktatást, egészségügyi ellátást kaptak. Hangsúlyozta: migránsokat nem fogadunk be, de menekülteket igen.

Mint ismert, a kormány korábban döntött arról, hogy átveszi a vízi közműveket – fejtette ki Gulyás Gergely – ám azzal szembesült, hogy egyes helyeken akár 60 százalékos is lehet a veszteség a vízvezetékrendszer hibái miatt; az átlagos veszteség országosan 20 százalék fölötti. Felhatalmazták Lantos Csaba energetikai minisztert arra, hogy a víziközmű-hálózat felújítására és a másik problémára, az árak összehangolására is megoldást találjon – hangzott el a tájékoztatón.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Legnépszerűbb cikkek