| 2021. április. 29. | 1 perc olvasás

Kormányinfo: Hétvégén már meglehet a 4 millió beoltott

A védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viselni a kulturális- és sportrendezvényeken - mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfon. Szigorú szabályok lesznek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, ez jelenti a Büntető Törvénykönyv módosítását is, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása.

- Minél többen regisztrálnak az oltásra, annál többen lesznek védettek. A beoltottak magas számának köszönhetően elkezdődhetett az újraindítás. Várhatóan a hétvégén elérjük a négymillió beoltottat, és onnantól újabb engedmények lépnek életbe – mondta Gulyás Gergely.

A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, és a boltokban este 11 óráig lehet vásárolni. A beoltottak számára a vendéglátóhelyek belső tere is megnyílik, és a családok a gyerekeiket is magukkal vihetik. Ugyancsak megnyílik számukra több szolgáltatás is, így például a mozik, edzőtermek, színházak. A védetteknek és a 18 éven aluli gyerekeknek nem kötelező a maszk viselése a kulturális és sportrendezvényeken.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: azok a szolgáltatóhelyek, amelyek nem ellenőrzik a beoltottságot, súlyos büntetéssel sújthatók, akár egymillió forintos bírságot is kaphatnak. Akik védettségi igazolványt próbálnak hamisítani, okirathamisítás miatt kell majd felelniük.

A családi rendezvényekkel kapcsolatban a szigorítások nem változnak. Viszont ötmillió beoltott után, ami valószínűleg május 5-e körül valószínű, már lakodalmat is lehet  majd szervezni.

Mint elhangzott, a kormány igyekszik minél több országgal megállapodni arról, hogy a beoltottak számára biztosítsák azokat a feltéteteket, amelyeket Magyarország is biztosít. Ez a kölcsönösség elve mentén fog működni, tehát Magyarország is biztosítani fogja ugyanazokat a jogokat a külföldi beoltottaknak, mint  a magyaroknak.

Legnépszerűbb cikkek