| 2021. január. 28. | 1 perc olvasás

Kormányinfo: Március elsejéig meghosszabbítják a korlátozásokat

Gulyás Gergely az oltóanyagokkal kapcsolatban kiemelte: Mindenki kiválaszthatja magának, hogy milyen vakcinával szeretne oltakozni. A kormány senkit sem fog arra kötelezni, hogy olyan oltóanyagot adasson be, amiben nem bízik.

A novemberben bevezetett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, azonban ha most engedményeket tennének, azok beláthatatlan következményekkel járhatnának, pláne úgy, hogy a világban lassan elindul a harmadik hulláma a járványnak – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.
Hozzátette, tudják, hogy nagy áldozatokkal járnak a védelmi intézkedések, viszont amíg nincs kellő vakcina, addig indokolatlan a nyitás. Éppen ezért arra kérnek, mindenkit, legyenek türelmesek, és továbbra is példamutatóan kövessék és tartsák be a szabályokat.

A védelmi intézkedéseket március elsejéig hosszabbították meg, valamint az országgyűlést kérni fogják, hogy további 90 napra hosszabbítsa meg a különleges jogrendet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, február közepén újra felülvizsgálják a helyzetet, viszont két esetben látnak arra esélyt, hogy feloldják akkor is a védelmi intézkedéseket: ha továbbra is csökken a fertőzöttek száma, illetve ha lesz elegendő vakcina.

Gulyás Gergely az oltóanyagokkal kapcsolatban kiemelte: Mindenki kiválaszthatja magának, hogy milyen vakcinával szeretne oltakozni. A kormány senkit sem fog arra kötelezni, hogy olyan oltóanyagot adasson be, amiben nem bízik.

A védettséget igazoló okiratot fognak létrehozni, ez néhány héten belül el is készül.

A védettséget két formában lehet megszerezni, azzal ha valaki átesik a betegségen és azzal, ha valakit beoltanak. Nyilván lesznek különbségek azok között, akik már védettek és azok között, akik még nem, de ezekről a logikus, ésszerű különbségekről még nem döntött a kormány – hangsúlyozta.

Legnépszerűbb cikkek