| 2024. május. 23. | 2 perc olvasás

Kormányinfó: olyan erőket kell Brüsszelbe küldeni, akik megakadályozzák az illegális bevándorlást

A legfrissebb kormányzati intézkedésekről tájékoztatott csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

A kormány áttekintette a jelenlegi háborús helyzetet. Ez a frontvonalak áttekintését is jelenti, és azt is, hogy a szövetségesek hogyan reagálnak a kialakult helyzetre – fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint a helyzet egyre nehezebb, az ukrán csapatok ugyanis most már nehezen tudják tartani a pozíciójukat, ezért folytatnak erőteljes kényszersorozást, ami sajnos Kárpátalján is egyre erőteljesebb.

Fontos leszögezni, hogy Magyarország továbbra sem ad ki senkit, aki menekült státuszra jogosult az ország területén, és azzal Ukrajnában sorkatonaságra lenne jogosult. Magyarország továbbra is abban érdekelt, hogy a NATO csak olyan döntést hozzon, amiből Magyarország teljes egészében kimaradhat

- fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy habár az ukrajnai háború miatt kevesebb súlyt kap az illegális migráció kérdése a közbeszédben, azonban a magyar kormány továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy olyan erőket kell Brüsszelbe küldeni, akik megakadályozzák az illegális bevándorlást.

A háborús nyilatkozatok felelőtlenek, és az látszik, hogy az EP-választások legfontosabb tétje, hogy a háborúpárti erők milyen erősek lesznek. A józan észnek kell teret nyernie

– fogalmazott Gulyás Gergely.

A kormányszóvivő tájékozatott a kormányinfó keretében, hogy az elmúlt két hétben 28 milliárd forintot meghaladó összegben valósultak meg beruházások, ebből óvoda és bölcsőde építések, felújítások történtek 2,6 milliárd forint összegben. Közútfejlesztési projektek is megvalósultak 2,7 milliárdos összegben, valamint hat kulturális fejlesztési projekt valósult meg 21 milliárd forintból.

A digitális állampolgárság programról is szó esett. Vitályos Eszter tájékoztatott, hogy már elérhető az a weboldal és applikáció, amely közérthetően mutatja be a digitális állampolgárság programot és a készülő mobilalkalmazást. Mint mondta, 2026-tól a nap 24 órájában lehet majd intézni azokat a teendőket, amelyeket korábban a kormányablakokban lehetett csak.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a digitális állampolgárság kapcsán hozzátette, hogy az előzetes regisztrációhoz szükséges, hogy felkeressen egy kormányablakot, ahol a regisztrációs adatokat olvasható kód formájában megkapja és eltárolhatja a későbbi aktiváláshoz. A digitális állampolgársághoz szükséges a személyi azonosító igazolvány, 14 éves életkor megléte és okostelefon. Ősztől az állampolgárok applikációval igazolhatják személyazonosságukat, első körben rendőri igazoltatásnál, és az alkalmazás segítségével felhasználónév és jelszó nélkül is bejelentkezhetnek az azonosítást kérő állami weboldalakra.

 

 

Borítókép forrása: hirado.hu

Legnépszerűbb cikkek