| 2021. augusztus. 24. | 1 perc olvasás

Környezettudatos tanévkezdésre biztat az STKH

Több mint 1,8 millió diák ül vissza szeptembertől az iskolapadba országszerte, a nagy tanszerbeszerző túrák tervezésekor pedig egyre több családnál kapnak nagy hangsúlyt a fenntarthatósági szempontok is. A tanévkezdés egyfelől remek alkalmat kínál arra, hogy a fiatalabb generációk is megismerkedhessenek a környezettudatos gondolkodásmóddal, másfelől a zöld magatartásformák elsajátítása és napi alkalmazása révén nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő esztendőben komoly lépéseket tegyünk a fenntarthatóbb jövő irányába. Ehhez nyújt segítséget az STKH által összegyűjtött, „A környezettudatos tanévkezdés” című, 10+1 gondolatot tartalmazó lista.

A közszolgáltató gyűjtésében több gondolatot is szentel a pazarlás visszaszorításának, amelyre több alternatívát is kínál, ezzel párhuzamosan pedig megjelenik a tudatos vásárlás szerepének hangsúlyozása is. A listában természetesen előkerülnek a környezetbarát alternatívák, a példamutatás fontossága, a szelektív hulladékgyűjtés, de szó esik a helyi zöldségesekről, a PET-palackokról és a tízórairól is.

Az összefoglaló amellett, hogy a sokszor jelentéktelennek tűnő, ám annál lényegesebb apróságokra világít rá, jó néhány olyan számadattal is motivál a zöldebb gondolkodásra, amelyeknek láttán biztosan rákerül majd a jövőben több szempont is a mi tanév előtti listánkra is. Hogy csak néhány példát említsünk, megtudhatjuk, hogy a legvisszafogottabb becslések alapján mennyi szendvicset kell becsomagolniuk évente a gondos szülőknek; mennyi vizet és energiát spórolhatunk meg, ha egy kicsit odafigyelünk a papírfelhasználásra.

Az STKH az alábbi 10+1 javaslattal él:

1, Nézze meg, mi menthető át tavalyról!
2, Előzze meg a pazarlást!
3, Kidobás helyett adja tovább a menthető értékeket!
4, Szabaduljon meg szelektíven a feleslegtől!
5, Mutasson jó példát otthon is!
6, Számoljon le a fölösleges csomagolással!
7, Csomagolja „zölden” a tízórait!
8, Felejtse el a PET-palackokat!
9, Ismerje meg a helyi zöldségeseket!
10, Keresse a környezetbarát alternatívákat, ahol csak lehet!
+1, Figyeljen oda, milyen tisztítószereket vásárol!

Ha szeretne környezettudatosan felkészülni a szeptemberre, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnia az STKH által megfogalmazott 10+1 javaslaton. A teljes cikk elolvasható a közszolgáltató weboldalán (www.stkh.hu) található „Tudástár” menüpont alatt „Környezettudatos tanévkezdés” címmel.  

Borítókép: illusztráció, pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek