| 2021. december. 23. | 2 perc olvasás

Környezettudatosan karácsonykor is

Az ünnepek kapcsán óhatatlanul is előtérbe kerül az ajándékozás. Ha pedig ajándék, akkor a szépen becsomagolt dolgoknak a fa alatt a helyük. Hogy elkerüljük a túlzott hulladéktermelést, vannak alternatív csomagolási technikák, melyekkel óvhatjuk a környezetet.

Karácsonykor jellemzően megnő a vásárlási kedv, mindenből többet szerzünk be. Az ajándékokat külön-külön becsomagoljuk, és ezáltal rengeteg hulladék keletkezik. Egy kis odafigyeléssel azonban lényegesen le lehet csökkenteni a csomagolóanyagok mennyiségét is. 

Pfeiffer Juditnak, a Dekagram csomagolásmentes bolt vezetőjének a gondolatai az alábbiak a témával kapcsolatban:

"A karácsonnyal kapcsolatban két probléma is felmerül: az egyik a rengeteg hulladék, ami a csomagolóanyagokból adódik, a másik pedig az élelmiszerpazarlás. Ez szintén egy nagyon fontos terület, amit mindig meg is említünk, és nemcsak ebben az időben, hanem egész évben foglalkozunk vele. Azt gondolom, hogy egy csomagolásmentes bolt nagyon jó helyszín ahhoz, hogy a csomagolóanyagokat kihagyjuk ebből a történetből. Idén rengetegen, nemcsak a törzsvásárlóink, hanem mások is azzal jöttek, hogy leginkább a pedagógusoknak összeállítsanak egy olyan kis ajándékcsomagot, amiből semmilyen hulladék nem keletkezik. Nálunk nincs extra csomagolás, vagy üvegekbe csomagolunk, vagy újrahasznosított dobozokba, amelyek utána tárolóanyagnak is felhasználhatók. Az élelmiszerpazarlással kapcsolatban pedig abban tudunk segíteni, hogy nem kell előre elkészített 1 vagy fél kilós csomagokat megvásárolni, hanem csak annyit, amennyire valóban szükség van. Az én vásárlóim egyébként jellemzően tudatosak, akár ajándékról, akár hétköznapi dolgokról van szó, ez egész évben fontos nekik is" - mondta el Pfeiffer Judit.

Pfeiffer Judit, tulajdonos Dekagram csomagolásmentes bolt
Pfeiffer Judit, tulajdonos Dekagram csomagolásmentes bolt

A másik dolog, amire karácsonykor érdemes odafigyelni, az az élelmiszerpazarlás. Rengeteg ételt dobunk ki ilyenkor. Ebbe is lehet tudatosságot vinni: olyan ételt készíteni, ami másnap is jó vagy egy kis praktikával felturbózható. De ha valaki valóban túl sok ételt készített és nem tud vele mit kezdeni, karácsonykor is lehet ételt elhelyezni az adományládákban, ahonnan a rászorulók el tudják vinni. 

Ha valaki kacérkodik a gondolattal, hogy környezettudatosabban éljen, annak érdemes fokozatosan elkezdenie a változtatásokat. Először szelektíven gyűjteni a hulladékot vagy újrahasznosítani a háztartásban található dolgokat. Karácsonykor pedig ajándékozhatunk saját magunk által készített dolgokat is. 

Legnépszerűbb cikkek