| 2021. október. 13. | 1 perc olvasás

Környezettudatosságra nevelik a soproni ovisokat

Izgalmas és fontos üzenettel bíró bábjátékot tekinthettek meg a Trefort Téri Óvoda Dózsa György Utcai Tagóvodájának lurkói. Az előadásban a főszerepet a környezettudatosság kapta. Az Agrárminisztérium Zöld Óvoda Programjának részeként megvalósuló, Fiúról Apára nevet viselő kezdeményezésének az a célja, hogy fejlessze a gyerekek környezettudatosságát, akik az ennek köszönhetően megszerzett tudást a szülőknek is átadják.

A Dózsa György Utcai Tagóvodából érkező ovisok az Ibolya-tóhoz látogattak el. A Fiúról Apára program küldetését Gévai Csilla képzőművész, meseíró úgy fogalmazta meg: ha szemetet látunk egy folyóban vagy tóban, bátran vegyük ki a vízből.

- Fő célunk megtanítani a legkisebbeknek, hogy a környezetvédelem lehet játékos és érdekes. Akár annyira, hogy a tudást a gyerekek tanítsák a szülőknek, azaz fiúról apára szálljon, ezért is ez program neve. A környezettudatosságot meg lehet tanulni és életünk részévé tenni - tette hozzá Gévai Csilla.
A Trefort Téri Óvoda három tagóvodából álló egység. Az intézményeknek azért is van lehetősége ilyen játékos eseményeket szervezni, mert az Agrárminisztérium által indított Zöld Óvoda Programban vesznek részt, mondta el Horváth Márta intézményvezető.

- A pedagógiai céljainkhoz szorosan kapcsolódik a környezetvédelem, kiemelkedő a Dózsa György utcai tagóvodánk, ahol az „örökös zöld óvoda” címet is elnyertük, valamint a minisztérium bázisóvodának kérte fel az intézményt. Itt kiemelt tevékenységünk a környezeti nevelés, és fontosnak érezzük, hogy minél kisebb korban ültessük el a környezetvédelem gondolatát a fiatalokban – emelte ki Horváth Márta.

- A Jereván lakótelepen az elmúlt időszakban is folyamatos az oktatási intézmények fejlesztése. Az infrastrukturális fejlődés mellett szükség van olyan programokra is, amelyek az oktatás-nevelésnek azon területét támogatják, amelyek a természeti értékek megőrzésére, megóvására koncentrálódnak. A Trefort Téri Óvoda tagintézményei a pedagógiai programjukban is kiemelt szerepet szánnak a környezetvédelemnek. - hangsúlyozta Tóth Éva, a Jereván lakótelep településrészi önkormányzat elnöke. „Meg kell becsülnünk ezt a helyet, hiszen a Jereván lakótelep rendkívül szép környezeti értékekkel rendelkezik, az Ibolya-tóval és a többi zöld övezettel együtt – fűzte hozzá a településrészi önkormányzat elnöke.

A bábjátékot örömmel tekintették meg a gyerekek, akik a környezettudatossággal kapcsolatban is tanulhattak új ismereteket.

Legnépszerűbb cikkek