| 2020. március. 17. | 3 perc olvasás

Koronavírus – a soproni háziorvos ezt kéri a lakosságtól

Csak nagyon indokolt esetben menjenek a betegek háziorvoshoz, ha pedig megfázásos tüneteik vannak, akkor mindenképpen kerüljék el a rendelőket – emelte ki dr. Kárpáti György soproni háziorvos. A rendkívül veszélyes új típusú koronavírus elleni küzdelemből a lakosság is hatékonyan ki tudja venni a részét összefogással és az alapvető szabályok betartásával.

- Ez a vírus rendkívül fertőző, agresszívan terjed – szögezte le dr. Kárpáti György. - A kezelésére ugyan nincs ismert gyógyszer, de mégis van lehetőségünk arra, hogy megelőzzük: a kormány és a szakértők által adott tanácsok betartása elengedhetetlen ehhez – hangsúlyozta.

A háziorvostól megtudtuk: a nagy baj megelőzésével kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, hogy vigyázzunk a 65 év feletti emberekre. - Ez a vírus a fiatalabbak körében kevesebb problémát okoz, sőt, lehet, hogy semmilyen tünetet nem produkál az esetükben. De nagyon fontos tudni azt, hogy ez a korosztály megfertőzheti az időseket, akikre a legnagyobb veszélyt jelent a koronavírus. Ezért fontos, hogy óvjuk a korosabb szeretteinket. Így például nem lehet áthidaló megoldás a bölcsődék és az óvodák bezárására az, hogy megkérjük a nagyszülőket arra, vigyázzanak ők a gyermekekre. Lehetőség szerint izoláljuk el az időseket, azonban ez ne abból álljon, hogy az idős hozzátartozónk otthon van, de gyakorta látogatjuk. Ne pusziljuk meg őket, ne fogjunk velük kezet és lehetőség szerint a látogatásokat is rövidebb időre szorítsuk vissza – javasolta dr. Kárpáti György.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

A Magyarországon dolgozó háziorvosok jelentős száma 65 év feletti – tehát ők is a veszélyeztetett személyek közé tartoznak. Ezért az érintett orvosok arra kérik a lakosságot, hogy csak nagyon indokolt esetben keressék fel a rendelőket.

- Csak nagyon indokolt esetben látogassák meg a háziorvosokat, különösen az idősebbeket – szögezte le dr. Kárpáti György. - Természetesen a járvány idején is lehet valakinek például szívinfarktusa vagy bélgyulladása, de ezeknek a betegségeknek olyan kardinális tünetei vannak, amelyek nem téveszthetőek össze a koronavírus okozta megbetegedés jeleivel. Határozott kérésem, ha valakinek megfázásos panaszai vannak, tehát lázas, kapar a torka, száraz köhögésre panaszkodik akkor nyugodtan maradjon otthon, és telefonon vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. Így is meg fogja kapni a tájékoztatást. Abban az esetben, ha valakinek a koronavírus fertőzésre gyanús tünetei vannak, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell hívni és ők pontosan fogják tudni, hogy mit kell tenni ebben az esetben – fejtette ki.

A háziorvos a védekezéssel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet: nagyon rossz szokása az embereknek, hogy néha megpiszkálják az orrukat, vagy megdörzsölik a szemüket – ugyanis ha a kórokozó a kezünkön volt, így pillanatokon belül be tud jutni a szervezetünkbe. - A koronavírus elleni védekezéshez elengedhetetlen a gyakori kézmosás, az otthonunk rendszeres szellőztetése, fertőtlenítése. Azt is javaslom, hogy csak nagy szükség esetén menjünk üzletekbe, és ott is kerüljük a közeli kontaktust, tartsunk másfél méteres távolságot embertársainktól, valamint ne használjunk készpénzt – osztotta meg velünk dr. Kárpáti György.

A háziorvos felhívta a figyelmet arra: nem lehet azt remélni, hogy ez a vírus holnapután már nem fog tovább terjedni. - Szeretnék a helyzet felvázolásához egy hasonlatot használni. Ha egy hajón több kicsi lék keletkezik, azokat még viszonylag könnyű betömni. Viszont ha nagy rés keletkezik a vízi járművön, akkor a hajó el fog süllyedni. Óvjuk egymást, különösképpen időseket és tartsuk be a rendelkezéseket, jó tanácsokat. Ugyanis ha lassabban terjed a vírus, akkor a jól felszerelt és képzett egészségügyi szolgálatnak is kiváló feltételei lesznek arra, hogy ellássák a rászorulókat – világított rá.

Legnépszerűbb cikkek