| 2020. május. 29. | 1 perc olvasás

Koronavírus: a tesztek 5%-a pozitív Felsőőrben

A felsőőriek 5 százaléka eshetett át eddig új koronavírus-fertőzésen. Ez derül ki abból a vizsgálatból, amelyet a városháza végeztetett el az Innsbrucki Egyetemmel együttműködésben, hogy megismerje a lakosság átfertőzöttségét.

Az április végén és május elején elvégzett vizsgálatban összesen 879-en vettek részt Felsőőrben, közülük 47 személy szervezetében mutatták ki az antitesteket, ez azt jelenti, hogy ők már biztosan átestek az új koronavírus-fertőzésen. A vírustesztre a lakosság összetételét figyelembe véve hívtak meg felsőőrieket, így az eredmény reprezentatív, alkalmazható a város teljes népességére.

A fertőzöttek fele tünetmentes volt

A felmérés eredményeiből kiderül: a felsőőriek több mint 5,34%-a már valamilyen formában túl van a vírusfertőzésen. Ez a hivatalosan regisztrált esetszám háromszorosát jelenti ugyan, de messze van a nyájimmunitástól. A tanulmányt jegyző professzor, Dietmar Poszvek szerint a mérési különbség abból adódik, hogy Felsőőrben viszonylag kevés olyan tesztet végeztek, amely kimutatta volna a vírus jelenlétét.

A tesztek helyszíne a városi sportcsarnok volt
A tesztek helyszíne a városi sportcsarnok volt

Ráadásul a pozitív mintát adó felsőőriek közel fele, 22 fő nem is tudott arról, hogy fertőzött volt, ők tünetek, betegség nélkül vészelték át a vírust, de eközben tudtukon kívül másokat is megfertőzhettek. Értékelésében Dietmar Poszvek professzor arra emlékeztetett, hogy a koronavírus továbbra is jelen van a társadalomban. Fontos ezért a járványügyi előírások szigorú betartása, hogy megakadályozzuk egy újabb helyi góc kialakulását.

Fontosak a védőoltások

A vírusteszt eredményének ismeretében Georg Rosner polgármester úgy látja: helyesek a Felsőőrben bevezetett kormányzati és helyi járványügyi intézkedések, a legfontosabb cél pedig a vírus újabb elterjedésének megelőzése. Ilse Frühwirth tisztiorvos és alpolgármester pedig a védőoltások fontosságára hívta fel az emberek figyelmét, hogy meggátolják a szervezetet legyengítő alapbetegségek kialakulását.

Forrás: red, ORF.at/Agenturen

Legnépszerűbb cikkek