Koronavírus – drasztikus intézkedések Ausztriában

  2020. október 31. - www.sopronmedia.hu

November 3-tól újabb járványellenes korlátozásokat vezetnek be Ausztriában – jelentette be szombat délutáni bécsi sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár. Kedd 0 órától részleges kijárási korlátozás lép életbe: naponta 20-06 óra között tilos lesz másokat látogatni, a magánlakhelyet pedig csak családi, munkaügyben, segítségnyújtás illetve szabadtéri rekreáció céljával lehet elhagyni. A magán találkozókon legfeljebb két háztartásból érkezők tartózkodhatnak együtt. A kijárási korlátozások 10 napig lesznek érvényben.

Tilosak lesznek a kulturális, szabadidős és amatőr sportrendezvények.
Bezárnak a mozik, a színházak, a múzeumok, az állatkertek, valamint a sporttermek és fogadóirodák.
A vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre és kiszállítással dolgozhatnak, a szálláshelyek pedig nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti úton lévőket szállásolhatnak el. 
Ausztriában közép- és felsőfokú oktatás digitális munkarendben folytatódik, az óvodák és a kötelező iskolák viszont nyitva maradnak.
Az üzletek is nyitva tarthatnak, de korlátozniuk kell a vásárlók számát az eladótérben. Az intézkedések november 30-ig érvényesek. A kormányfő szerint elkerülhetetlenek a megszorítások, mivel az egészségügyet a túlterhelés fenyegeti. 

Sebastian Kurz azt is bejelentette, hogy a zárlat kapcsán nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások számára a kormány segélyprogramot indít, ennek során a kiesett forgalom 80%-át megtéríti.
Emellett a Kurzarbeit-programot is meghosszabbítják. 
Ausztriában az utóbbi hetekben rendkívüli mértékben felgyorsult a koronavírus-járvány: a Belügyminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint október 30-án 5349 új fertőzöttet azonosítottak, az elmúlt 7 nap átlaga pedig 3842 fő. Ausztriában 36590 az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, további 67226-an pedig már meggyógyultak a fertőzésből.

Az osztrák kormány október 31-i hatállyal a beutazási korlátozásait is kiterjesztette: mától összesen 36 országra vonatkozik majd utazási figyelmeztetés: az innen érkezőknek a belépést követően karanténba kell vonulniuk, és saját költségre koronavírus-tesztet kell végeztetniük.
Magyarországra továbbra sem érvényes utazási figyelmeztetés, így az osztrák-magyar határ ausztriai oldalán a továbbiakban sem kell számolni az ellenőrzés szigorításával.

 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...