Koronavírus: eljárásrend készült a közintézményeknek

A felkészülés jegyében született az az eljárásrend, mely egy útmutatót fogalmaz meg az intézményeknek, hogy mi a teendő, ha hazánkban is felmerül a kínai Vuhanból indult 2019-nCoV korona vírus gyanúja.

A kiadott akciótervből megtudható, hogyan ismerhetőek fel a betegség tünetei, miként kell kezelni a fertőzött személyeket és milyen járványügyi előírások betartására van szükség a továbbterjedés megelőzéséhez. Az eljárásrend elsősorban a felkészülést és a megelőzést szolgálja, mivel Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közölt legutóbbi adatok alapján a lappangási idő átlagosan 7 nap (2-12 nap). A tájékoztató szerint a fontosabb tünetek közé tartozik a láz, a köhögés, a légzési nehézség és a tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérések. A megbetegedés megjelenhet enyhe, közepes és súlyos tünetekkel, ideértve a súlyos tüdőgyulladást, ARDS-t (a tüdő olyan jellegű károsodását, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak), szepszist és szeptikus sokkot.

illusztráció
illusztráció

Az ellátóhelyek teendői között elsőként említik, hogy a vizsgálatot és a minősítést követően a kezelőorvos (például háziorvos, járóbeteg-szakellátás orvosa, mentőszolgálat orvosa) haladéktalanul jelentse az illetékes megyei kormányhivatal járási hivatal járványügyi osztályának, hogy a 2019-nCoV fertőzéssel találkozott, vagy azt vélelmezi, hogy a betegséggel találkozott. A fekvőbeteg intézményben történő ellátás esetén közvetlenül az illetékes megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályát kell értesíteni a gyanúról, vagy a megerősített esetről.

Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok.
Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok.
mti

A megyei kormányhivatal járványügyi munkatársa - az információk értékelését követően - azonnal, személyazonosító adatokkal együtt telefonon jelenti az esetet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának, illetve munkaidőn kívül az NNK ügyeletének. Az NNK továbbítja az adatokat a WHO felé. (A WHO elvárása, hogy a valószínűsített és megerősített eseteket a besorolásuktól számított 24 órán belül jelentsék a tagországok.)


forrás:internet

Az ellátó intézményeket kérik, hogy amennyiben fennáll a fertőzöttség gyanúja, alaposan kérdezzék ki a betegeket, hogy járt-e az elmúlt két hétben ő vagy közeli hozzátartozója Vuhanban (Kína, Hubei tartomány) vagy olyan kórházban, egészségügyi intézményben, ahonnan már jelentették a koronavírus megjelenését.

Kórházban történő elkülönítés kötelező. A beteget – további intézkedésig - a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe (DPC) kell irányítani, ahol a megfelelő elkülönítése és ellátása biztosítható.  

A közölt eljárásrend az Egészségügyi Világszervezet és a Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásai és előírásai alapján került összeállításra, a nemzetközi szervezetek ajánlásainak változása esetén frissítik.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek