| 2020. április. 25. | 2 perc olvasás

Koronavírus: ellenszérum előállításhoz keresik a donorokat!

Koronavírusból gyógyultakat keres az Innovációs és Technológiai Minisztérium a kísérleti vérplazma - terápia kidolgozásához. Összefogással zajlik kutatás a gyógyult koronavírus betegek vérplazmájának gyógyászati célú felhasználásának érdekében.

A hatékonyabb kezelés érdekében minél több olyan vérplazmadonorra van szükség, aki átesett a vírusfertőzésen és szívesen megosztaná védettségét másokkal. Egy donációból származó vérplazmából 2-3 adag szérumot tudnak előállítani, amit helyzettől függően 1-2 embernek tudnak beadni.

A járvány orvosi vizsgálatai és tudományos kutatásai alapján kimutatható, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával gátolható. Ha a szérumot a fertőzésből kigyógyult ember adományozza, a vér magas ellenanyag szintje miatt a kezelés még hatásosabb lehet – olvasható az ITM közleményében.

Az ITM által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelynek beadása a héten megkezdődött.

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg.

"A szérumterápia legfontosabb eleme, hogy minél több olyan embert találjon a kutatócsoportunk, akik már átestek a vírusfertőzésen, és hivatalosan is gyógyultnak tekinthetőek, így védettek a másokra veszélyes koronavírus ellen. A projekthez az eddigi 40 jelentkező mellé ezért újabb gyógyultakat is keresünk, akik szívesen megosztják védettségüket a legyengült állapotban lévő súlyos betegekkel."- hívta fel a figyelmet dr. Lacza Zsombor.

Az ügyvezető elmondta: a jelentkezés után az orvosi csapat szakemberei felkeresik a potenciális vérplazma adományozókat és egy előszűrés során vizsgálatokat végeznek. Amennyiben a különböző kritériumoknak megfelel az önkéntes, ebben az esetben a Honvédelmi Operatív Törzs segítségével a vérplazmaadás helyszínére szállítják.

Mint mondta: jelen pillanatban egy helyen veszik le a plazmát Budapesten, de ha növekszik a jelentkezők száma, lesz lehetőség az ország több pontján plazmát adni a kutatáshoz a KEDPLASMA Magyarország plazmavételi centurmaiban.

A vérplazmavétel jóval kisebb megterhelést jelenet, mint egy véradás. Véradás során a vér egésze kerül levételre, míg plazmaadás közben plazmaferezis történik, vagyis a vérplazma egy része kerül csak levételre, a többi az alakos elemekkel (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) együtt visszaadásra kerül.

„Az elsődleges cél, hogy olyan plazmát állítsunk elő, ami minden adalékanyagtól, manipulációtól mentes, ugyanis ennek van a legkisebb kockázata. Természetesen dolgozunk azon, hogy a jövőben elérhető legyen a betegség ellen küzdő molekulákat sokkal koncentráltabb tartalmazó készítmény, de ez még 6-12 hónap. Most arra koncentrálunk, hogy a leggyorsabban elérhető, legegyszerűbb, legbiztonságosabb, de hatékony szert tudjunk előállítani” – hangsúlyozta Dr. Lacza Zsombor.

A gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az [email protected] e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a kutatócsoport.

Az vérplazma vétel menetéről videót is késztettek, melynek célja, hogy eloszlassa a félelmet az eljárással kapcsolatban.

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek