| 2020. március. 18. | 1 perc olvasás

Koronavírus: gazdasági intézkedéseket vezet be a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után tett bejelentést a Facebookon. A gazdaság újraindítása érdekében számos döntést hoztak – közölte a kormányfő. Így például teljes hiteltörlesztési moratóriumot rendeltek el a cégek és magánszemélyek részére.

A világjárvány nem csak az emberek életét veszélyezteti, hanem a munkahelyeket is, ezért olyan kérdéseket tárgyaltunk, amitől azt várjuk, hogy megvédhetjük munkahelyeinket. A gazdasági újrainditása érdekében további döntéseket hoznak majd  – tette hozzá.

 - A magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztjük. Március 19-től felvett fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alakpamat + 5 százalékában maximalizáljuk - hangsúlyozta.

A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás területén dolgozók számára június 30-ig elengedik a munkáltatók járulékfizetési hozzájárulást.

A Kata szerint adózó taxisok átalányfizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulási kötelezettséget is felfüggesztik június 30-ig. A részletes szabályokat csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek