| 2020. március. 17. | 1 perc olvasás

Koronavírus - Szijjártó Péter tájékoztatója

Szijjártó Péter videókonferencián egyeztetett a szlovák, cseh és osztrák külügyminiszterrel. Ezt követően tartott tájékoztatót a külgazdasági és külügyminiszter.

Többoldalú videókonferenciát tartott Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az osztrák, a szlovák és a cseh külügyminiszterrel kedden délelőtt.

Az esemény után Szijjártó Péter sajtótájékoztatón kifejtette, hogy egy nagyon komoly egymásra utaltság van a térségben. Minden ország egyetért abban, hogy a legfontosabb feladat az emberek egészségének a megvédése, illetve az ellátásuk biztosítása.

„Egyetértés volt abban is, hogy valószínűleg nem napokig, hetekig, hanem hónapokban mérhető korszakra kell felkészülnünk” – tette hozzá.

Keddtől csak magyar állampolgárok léphetik át befelé Magyarország határát személyszállítás esetében, de mint Szijjártó Péter hangsúlyozta, a teherszállítás nincs korlátozva és a tranzit teherforgalmat is engedik.

„Az ország működőképessége és a magyar emberek ellátása érdekében ez elengedhetetlen” – emelte ki.

„Továbbra is tárgyalunk a szlovákokkal és az osztrákokkal, hogy esetlegesen olyan intézkedést alakítsunk ki, hogy a magyar és a szlovák, illetve a magyar és az osztrák állampolgárok átléphessék egymás határait. Még zajlanak a tárgyalások, addig azonban fennáll a jelenlegi korlátozás”.

Öt országban 46 magyar karanténban

A világ 5 országában 46 magyar van karanténban. 39-en Ausztriába, ketten Kínában, ketten Egyesült Államokban, ketten Vietnámban, egy magyar pedig Szingapúrban. Mindenkivel kapcsolatban van a külügyminisztérium és segítséget nyújtunk mindannyiuknak.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek