| 2020. április. 27. | 1 perc olvasás

Koronavírus teszt: a soproni szakértő tiszta vizet önt a pohárba!

Az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban gyakran a középpontba kerül a tesztelés. A szakemberek szerint fontos, hogy ezzel kapcsolatban tiszta vizet öntsünk a pohárba: ugyanis több típusa létezik a tesztnek és mindegyik mást mutat ki.

- A teszteké valóban egy nagyon égető kérdés napjainkban – emelte ki dr. habil. Málly Judit Ph.D., egyetemi magántanár. - Kettő fajta van, amelyek nem keverendőek össze. Az első teszt, amelyet már fél éve alkalmaznak az úgynevezett PCR teszt, amely az RNS vírusok egy részét mutatja ki egy genetikai meghatározás során. Ezek olyan kórokozók, amelyeknek a fehérjeburka ribonukleinsavat vesz körül – fejtette ki.

Az egyetemi magántanártól megtudtuk: ez kimutatja, hogy van-e éppen vírus a szervezetben, megtalálható-e a kórokozó az orr, vagy a garat nyálkahártyáján. Ez az a tupferes, vagyis törlő gézes vizsgálat, amit olyan sokszor látunk a televízióban. Ez tehát egy aktuális állapotot tükröz és van benne bizonytalansági faktor is. Éppen ezért halhatjuk azt, hogy többször meg kell ismételni.


Dr. habil. Málly Judit Ph.D., egyetemi magántanár

Dr. Málly Judit kiemelte: létezik egy másik típusú teszt is az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, amely sokkal stabilabbnak minősül. Ezt úgy hívják, hogy COVID-19 gyorsteszt – azért kapja ezt a jelzőt, mert 10 perc alatt megvan az eredménye. - Ezt körülbelül egy hónapja végzik a világon, ez az a bizonyos immunológiai teszt, amely a vírus ellen a szervezetben termelődött immunoglobulinokat mutatja ki. Ebből kiderül, hogy kialakult-e egy védekezési, ellenállási folyamat a vírus ellen. Ez a vizsgálat stabilabb eredménnyel kecsegtet. Ennek az utóbbi tesztnek az eredményét elfogadják azok esetében is, akik Ausztriában dolgoznak – részletezte.

A címlapfotó illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek