| 2020. június. 16. | 2 perc olvasás

Koronavírus: tesztrepülőtér lesz Bécs-Schwechat

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség a koronavírus terjedése elleni irányadó légiforgalmi standardokat dolgoz ki. A bécsi Schwechat repülőtér a már korábban bevezetett szigorú vírusellenes intézkedésekkel bizonyította, hogy méltó alanya a szabályozások tesztelésének.

A repülés a legbiztonságosabb utazási forma, amit rengetegen vesznek igénybe a világon. Ezért is nagyon fontos, hogy a légiforgalom minél hamarabb visszaálljon a korábbi szintjére, úgy, hogy közben az utasok egészsége se legyen veszélyben. Ezt vallják a Bécsi Reptéren is, amit szintén érzékenyen érintett a járvány; a májusi utasszám 99,3 százalékkal esett vissza az előző év májusához képest.

Június 15-én azonban újra megkezdte egyelőre korlátozott működését az Austrian Airlines légitársaság és már más, menetrend szerinti járatok is indulhatnak Schwechatról. A járvány előtti utasszámot azonban még hosszú időbe telik újra elérni. A biztonságos utazás érdekében az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) most nemzetközi védelmi standardokon dolgozik, amelyek tesztelésének egyik helyszínéül a Bécsi Repülőteret választották. Az EASA által megfogalmazott ajánlások alapján a reptér egész területén kötelező a maszkviselés az utasok, kísérőik és az alkalmazottak számára valamint meg kell tartani a legalább egyméteres távolságot is. Erre felfestések és táblák is felhívják a figyelmet. A check-in és boarding kapuk, valamint az információs ablakok plexiüveggel vannak ellátva, és számos ponton kézfertőtlenítők vannak kihelyezve. Ahol busszal szállítják az utasokat a repülőkhöz, ott az egyszerre felszállók számát limitálják. Ezeket az intézkedéseket eddig is alkalmazták, újdonság viszont, hogy minden érkező utast hőkamerás testhőmérsékletmérésnek vetnek alá.

Ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár az utasok számára, mert a poggyászkiadóhoz való haladás közben, automatikusan történik. A normálisnál magasabb testhő esetén hatósági orvosi vizsgálatra kerül sor. A reptéren változatlanul lehetőség van önköltséges koronavírustesztet csináltatni, melynek eredménye pár óra alatt kiderül. Akik még biztonságosabban szeretnének repülni, a honlapon igénybe vehetik az új Covid Care Prémium Szolgáltatást is, aminek keretében az utast a reptér egyik alkalmazottja a check-in-től a beszállókapuig kíséri, elintézi a gyors átjutást a biztonsági ellenőrzéseken és igény esetén a koronavírustesztet is megszervezi. A prémium szolgáltatás része a a Covid Care Csomag is, aminek tartalma egy maszk, egy pár eldobható kesztyű, fertőtlenitőszer, illetve egy általános tájékoztató a vírushelyzet alatti utazásról.

red, ORF.at/Agenturen

Legnépszerűbb cikkek