| 2020. március. 18. | 1 perc olvasás

Koronavírus: változnak a Volánbusz felszállási és csomagkezelési szabályai

A koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a Volánbusz rendkívüli forgalmi és kereskedelmi intézkedéseket vezet be járatain - olvasható a társaság közleményében.

 

Az országos, elővárosi és regionális forgalomban közlekedő járatokon – a fizikai kontaktus minimalizálása érdekében – a bérletesek a hátsó ajtó(ka)t vehetik igénybe, az első ajtón csak azok szállhatnak fel, akiknek menetjegyet kell váltaniuk. Az autóbusz-vezetők a lehető leggyakrabban szellőztetik a járműveket és gondoskodnak az ablakok folyamatos nyithatóságáról. A csomagkezelési rend is változik: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

Az autóbusz-állomásokon működő menetrendi információs pontok zárva tartanak, kivéve a budapesti Népliget autóbusz-pályaudvaron működő Utazási Centrumot, valamint azokat a helyeket, ahol az információs munkatárs és az utas fizikailag el van szigetelve egymástól, és átbeszélőn kommunikálnak egymással. Telefonon ugyanakkor továbbra is minden információs pont elérhető, de a helyszínen is tájékoztatjuk utasainkat.

A Volánbusz Zrt. pénztáraiban és járatain a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat március 31. után is, a diákigazolvány-helyettesítő igazolást eredeti aláírás és pecsét nélkül is érvényesnek fogadják el.

A közleményben kiemelik: a Volánbusz – a nemzeti népegészségügyi intézmények ajánlásainak megfelelően – továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy megelőzze a fertőzés terjedését. Fokozottan takarítják az állomásokat és a járműveket, az autóbuszokon vírusölő szerrel tisztítják a padlót és a kapaszkodókat, folyamatosan kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket. A megelőzésben jelentős feladat hárul a buszvezetőkre is: a járművek gyakori takarításával és vírusölő szerrel való gyakori kézmosással segítenek minimalizálni a fertőzésveszélyt.

A társaság arra kér mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen személyes higiéniájára, gyakori kézmosással, zsebkendő használatával igyekezzen megállítani a vírus terjedését, és – a rendkívüli intézkedésekkel, valamint a környezetünk, utastársaink iránti felelősségérzettel összhangban – csak akkor használja a Volánbusz járatait, ha nem áll fenn nála koronavírus-fertőzés gyanúja.

Az autóbusz-közlekedés menetrendje egyelőre változatlan. A társaság autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról a volanbusz.hu/koronavirus oldalon tájékozódhatnak az utasok.

Borítókép: illusztráció; Forrás: hirado.hu

Legnépszerűbb cikkek