| 2020. június. 3. | 1 perc olvasás

Korszerűbb alapanyagú 100 forintosok kerülnek forgalomba július 1-től

Új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmék kerülnek forgalomba július 1-től, de a jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

A jegybank tavaly október 1-jén új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmét bocsátott ki, ezek külső megjelenése és legfontosabb paraméterei, például az átmérője és a vastagsága változatlanok, az alapanyaguk azonban acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet, amely az automatákban stabilabb működést biztosít.

Az érmeelfogadó automaták felkészítése az új 100 forintosok kezelésére már tavaly októberben megkezdődött, azonban az érmék ezt követő, tényleges forgalomba hozatalát a tervezett májusi időpontról a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel az MNB július 1-re halasztotta. Az új alapanyagú érmék a készpénzforgalmi igényekhez igazodva, fokozatosan terjednek majd el, ennek elősegítése érdekében a jegybank a jövőben már kizárólag új alapanyagú 100 forintos érméket hoz forgalomba.

Az MNB felhívja minden olyan érmeelfogadó automata üzemeltető figyelmét, hogy készítsék fel a berendezéseiket az új 100 forintos érmék elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták használata. Az új alapanyagú 100 forintosok automatákban történő elfogadásához szükséges beállítások elvégzéséhez az üzemeltetők az MNB-től tesztérméket igényelhetnek egyszerű címletváltás keretében. A tesztérmék átvételének módjáról és az új alapanyagú 100 forintosokkal kapcsolatos további részletes információk az MNB honlapján találhatók.

 

Borítókép: új 100 forintos érme; Forrás: mnb.hu

Címkék: forint

Legnépszerűbb cikkek