| 2024. június. 13. | 3 perc olvasás

Kórusok örömünnepe: a koncertektől az emléktúráig

Háromnapos énekes fesztivállá terebélyesedett az idei, azaz a hatodik Soproni KórusÜnnep. Június 28-30. között koncerteken vagy a Lenck-villa árnyas fái alatt lazíthatunk majd a kóruspiknik hangjaira. A Soproni KórusÜnnep idei vendégfellépője a könnyűzene és az énekkarok világa közé hidat építő pécsi popkórus, a VoiSingers lesz. A programok idén is ingyenesek, de támogatói jegy váltásával bárki hozzájárulhat a rendezvény további fejlődéséhez.

Az idei KórusÜnnep már június 28-án, pénteken megkezdődik. Aznap 17 órakor a Sonitus Scarbantiae Nőikar önálló koncertje nyitja az események sorát a Liszt-központ Munkácsy-termében. A nőikar július elején a németországi Kemptenben, Sopron testvérvárosában lép fel egy kórusfesztiválon, a romantika kórusirodalmából merítő műsorát pedig indulás előtt itthon mutatja be. Az énekesek aztán a hangversenyt követően is együtt maradnak: kezdődik a BlattNight Sopron, ahol bárki csatlakozhat a kottaolvasók csapatához, hogy megtapasztalja az együtt éneklés örömét. 

Fotó: archív felvételek 
Olyan ez, mint egy rapid randi est – csak itt zenebarátok randevúznak kórusművekkel. Az este vezetője maga válogatja össze a kottákat a zeneirodalom összes korszakából, külföldről és itthonról, amiket a jelenlévők együtt elénekelnek – első látásra. Ez nem koncert, nem is kóruspróba: sokkal inkább a zene közös felfedezése – varázslat

– árulta el Bognár László, a Soproni KórusÜnnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

A Soproni KórusÜnnep második napján, szombaton 14.30-kor egyházzenei koncert kezdődik a Deák téri református templomban. A koncert különlegessége egy ősbemutató lesz: A „Jövel, Szentlélek Úr Isten” kezdetű református népéneket egy gregorián témával egybeolvasztó kompozíció, „egy kórusmuzsikáért rajongó soproni első szárnypróbálgatása”. A minőségi kóruszene bemutatását a zászlajára tűző Goldmark Énekegyüttes tagjai már izgatottan készülnek a premierre.

Fotó: archív felvételek 

A tér túloldalán, a Lenck-villa kertjében 15 órától zenés játszóház és helyi kistermelők, kézművesek ízes, illatos kirakodóvására nyílik, 16 órakor pedig kezdetét veszi a kóruspiknik: az árnyas fák alatt, akár egy plédre heveredve élvezhetjük az énekkarok minikoncertjeit. A városi kórusokon kívül idén itt lesz a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület is: az énekkar története 1861 óta íródik – alapítói jó eséllyel részt vettek már az 1863-as soproni Országos Dalárünnepélyen, Magyarország első kórustalálkozóján is.

A nap koronája a VoiSingers popkórus önálló nagykoncertje lesz 19 órától, a Lenck-villa kertjében. Magyarország legfoglalkoztatottabb popkórusa dinamikus komoly- és könnyűzenei feldolgozásairól és látványos előadásairól ismert. Zenéjük egészen újszerű hagyományőrzéssel, töretlen dinamizmussal épít hidat múlt és jövő kórusainak világa között, koncertjüket a közönség sem bírja majd ülve végighallgatni!

Fotó: archív felvételek 

A Soproni KórusÜnnep június 30-án, vasárnap délelőtt 9 órától emléktúrával zárul. A várisi zenepavilontól induló énekes kirándulás célja a Daloskő, amit épp 160 éve, 1864-ben állítottak fel a Daloshegyen.

PROGRAMTÁBLA:

június 28. péntek

17 óra - Liszt-központ, Munkácsy-terem - A Sonitus Scarbantiae Nőikar hangversenye

18.30 - Liszt-központ, Munkácsy-terem - BlattNight Sopron

június 29. szombat

14.30 - Református templom - Egyházzenei koncert

  • Fidelissima Vegyeskar

  • Goldmark Énekegyüttes

  • Fotó: archív felvételek 

15.00 - Lenck-villa kertje - Ízes-illatos kirakodóvásár, zenés játszóház

16.00 - Lenck-villa kertje - Kóruspiknik

  • Concordia-Barátság Énekegyesület, Kőszeg

  • Fidelissima Vegyeskar

  • Kórus Spontánusz

  • Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

  • Sonitus Scarbantiae Nőikar

19.00 - Lenck-villa kertje - a Voisingers popkórus szabadtéri nagykoncertje

(a szabadtéri eseményeket eső esetén a GYIK Rendezvényházban tartják meg)

június 30. vasárnap

9.00 - Várisi zenepavilon - énekes emléktúra a Daloskőhöz

Fotó: archív felvételek 

A Soproni KórusÜnnepet az 5. Szólam Alapítvány a Pro Kultúra Sopron Nkft-vel közösen, a Soproni Múzeum és a Soproni Református Egyházközség partnerségével rendezi meg. A kórusünnep létrejöttét Sopron MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

Legnépszerűbb cikkek