| 2017. március. 21. | 1 perc olvasás

Köszönet a honvédeknek - Magyarország biztonsága szempontjából is fontosak a missziókban való szerepvállalások

A válságkezelésben és békefenntartásban megvalósított aktív magyar szerepvállalás hazánk és a magyar emberek biztonságát szolgálja - hangzott el Firtl Mátyás vezérszónoki felszólalásában, amelyet az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához ("EUTM Somalia") történő további magyar katonai hozzájárulásról szóló beszámoló elfogadásáról szóló vitában mondott. A vitában kormánypárti képviselők is ellenzékiek is többnyire egyetértettek a magyar szerepvállalás fontosságában.

Firtl Mátyás vezérszónoki felszólalásában kifejtette: Magyarország elkötelezett a nemzetközi béke és biztonság megőrzése iránt. A válságok megelőzését és a konfliktusok kezelését szolgáló nemzetközi mechanizmusok erősítése alapvető fontosságú az adott földrajzi helyeken, de hasonlóképpen Magyarország biztonsága szempontjából is. Ezért Magyarország érdeke és szándéka tevékeny szerepet betölteni  a nemzetközi biztonsági felépítmény részét képező globális és regionális szervezetekben.Az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához ("EUTM Somalia") történő további magyar katonai hozzájárulás ezeknek a törekvéseknek felel meg maradéktalanul.

A missziók fontos szerepet játszanak a honvédség életében, mert fontos lehetőséget kínálnak honvédeink számára. A többnemzeti kötelékben elvégzett feladatok, az éles körülmények között végrehajtott műveletek, a legkorszerűbb technika napi szintű használata mind rendkívül fontos szakmai tapasztalatokat jelentenek,  kiemelkedő szakmai fejlődést biztosítanak. Összességében honvédségünk ország­védelmi képességét is növelik, és fontos eszközt adnak a mindenkori magyar diplomácia kezébe nemzetközi mozgásterünk megőrzéséhez, bővítéséhez. Továbbá veszélyeztetettségünket is csökkenthetik, hiszen minden háborús konfliktus, legyen a Föld bármely pontján, kockázati tényező hazánk számára is, amint az a jelenlegi európai migránsválság is bizonyítja, a határainkat ostromló migránstömegek.

Firtl Mátyás vezérszónoki felszólalásában köszönetet mondott a Magyar Honvédség katonáinak, akik a külföldi missziókban tisztességesen helytálltak és helytállnak, és méltán szereznek elismerést, megbecsülést és rangot hazájuknak.

- Köszönet jár minden magyar katonának, akik válságövezetekben katonai missziók során vagy katonai és humanitárius segítségnyújtással is példamutató módon helytállnak, akik Magyarország és a Magyar Honvédség elismerését és rangját öregbítik azzal, hogy hozzájárulnak a biztonság megteremtéséhez, megerősítéséhez és ugyanakkor engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak is, akik az ország határain szolgálnak, a tömeges migrációs helyzet kezelésében biztosítják mindennapjaink, otthonaink nyugalmát és biztonságát. - fogalmazott Firtl Mátyás.

Legnépszerűbb cikkek