| 2020. december. 14. | 1 perc olvasás

Koszorúzás a népszavazás évfordulóján

Kópházán a Fidesz Kópházi Szervezete helyezett el koszorút a település történelmi emlékparkjában az 1921. évi népszavazás kópházi Hűségemlékműjénél. Az 1921.évi népszavazáson Kópháza horvát nemzetiségű lakossága 70%-kal támogatta a magyar nemzethez való tartozást.

A Nemzeti Összetartozás Évében különösen is fontos erről az eseményről megemlékezni itt, Kópházán, ahol elődeink Magyarországhoz, a Szent Koronához akart tartozni, példát mutatva hűségből, hazaszeretetből - mondta Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi képviselője.

A történelmi esemény méltó rangját – az 1922. évi 29. törvénycikket követően – az első Orbán-kormány adta meg 2001-ben, a 80. évfordulón azzal, hogy a Hűség Napjává nyilvánította a népszavazás napját, és-minden, a népszavazásban résztvett településnek – így Kópházának is - méltó emlékhely állításáról gondoskodott – tette hozzá.

ifj. Firtl Mátyás elnök, Feldmann Róbert alelnök, Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselő, Mandl Ferenc
ifj. Firtl Mátyás elnök, Feldmann Róbert alelnök, Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselő, Mandl Ferenc

Összességében a 89,52%-os összrészvétel mellett, 65,08% szavazott Magyarországra, 34,92% Ausztriára.A nyolc faluban Magyarországra Nagycenken, Fertőbozon és Kópházán szavaztak többségben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek