| 2017. április. 24. | 3 perc olvasás

Kötelességünk megvédeni a magyar emberek érdekét, Brüsszelnek pedig tiszteletben tartani a tagállamok szuverenitását

Kötelességünk megvédeni a magyar emberek érdekét, Brüsszelnek pedig tiszteletben tartani a tagállamok szuverenitását. - mondta Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője felszólalásában.


Tisztelt Elnök Úr!

Tisztelt Képviselőtársaim!

Amint azt tapasztaljuk, Brüsszel határozott törekvése, hogy a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét közösségi hatáskörbe vonja, amivel nemzeti szuverenitásunkat sérti.

Meggyőződésem, hogy ezzel szemben, mindannyiunknak, akik a Magyar Parlament képviselői vagyunk vállalt kötelességünk, hogy Magyarország nemzeti szuverenitását megőrizzük.

Az egyik legfontosabb kérdés, ami szuverenitásunkkal összefügg a rezsicsökkentés megvédése.

Az energiapolitika közösségi hatáskörbe vonásával Brüsszel megszüntetné a lehetőséget, hogy Magyarország hatósági árszabásokkal alacsonyan tartsa az energiaárakat. (És további eredményeinket is veszélyezteti a közösségi adópolitikával és a migránskvóta kötelezővé tételével.)


Magyarország, - /az EU-tagjaként/ - a családok életminőségét, boldogulását, gyarapodását elősegítő eddigi eredményeit meg akarja őrizni: így a rezsicsökkentést is.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Brüsszel a magyar rezsicsökkentés elemei ellen intéz támadást azzal, hogy uniós szintű árszabályozást akar bevezetni, amellyel a magyar fogyasztóknak jelentősen magasabb áram árat jelent.

Ez hátrányosan érintené a magyar polgárokat, és komoly versenyhátrányt jelentene a magyar gazdaság számára is.

Nagyon komoly küzdelemre kell felkészülnünk, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, amelyhez minden magyar ember támogatására szükségünk van. Ezért indítottuk a nemzeti konzultációt, melynek egyik kérdése erre vonatkozik.

Magyarország akkor erős, ha egységes, a kormány akkor tud minden magyar emberért kiállni, ha minél többen támogatják az ország érdekeit védő törekvéseit.

Ez a veszély tény, hiszen az Európai Bizottság 2016. novemberében intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelynek részét képezi a villamos energia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet, valamint a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvtervezet.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Parlament Európai ügyek bizottsága megállapította, hogy az intézkedés-csomag sérti a szubszidiaritás elvét, ezért szubszidiaritási eljárást kezdeményezett, melyet a házszabálytól való eltéréssel tárgyaltunk már, és május első napjaiban lehet róla szavazás.

Amint azt a Tisztelt Házban a vonatkozó országgyűlési határozat vitájában is elmondtuk: a sárgalapos eljárással élesen és határozottan ellenezzük, hogy a villamosenergia-szolgáltatás ármeghatározása uniós szintű legyen.

Ez nemzetállami hatáskör, az Európai Bizottság sérti a szuverenitás elvét és az alapszerződést is akkor, amikor erről közösségi szintű döntést akar hozni: veszélyezteti Magyarország nemzeti függetlenségét és a magyar családok szociális biztonságát, azzal, hogy semmissé tenné a rezsicsökkentést, a magyar embereket kiszolgáltatná a külföldi szolgáltatóknak, mint 2010 előtt.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Az Orbán-kormány 2010-et követően 25 százalékkal csökkentette a távhő, a gáz és az áram árát, amit további rezsicsökkentés követett. Így több pénz maradt a családoknál, a rezsitartozások több tízmilliárd forinttal csökkentek, csökkent a hátralékos fogyasztók száma és jelentős fogyasztóvédelmi reformokat hajtottunk végre.

Atagállami hatósági árszabályozás tehát a fogyasztók védelmének hatékony és biztos eszköze.

A Magyar Országgyűlés már 2013 júliusában is határozatot hozott a rezsicsökkentés megvédésére és már akkor egyértelműen visszautasította a gazdasági lobbiérdekeket szolgáló ellentétes törekvéseket. Felszólította a kormányt, hogy minden nyomás ellenére tartson ki a rezsicsökkentés politikája mellett.

A mostani lopakodó brüsszeli jogalkotás miatt a nemzeti szuverenitásunk melletti ismételt kiállására van szükség.

Az Országgyűlésnek, mindannyiunknak, akik választóink felhatalmazásából itt ülünk kötelességünk megvédeni a magyar emberek érdekét, Brüsszelnek pedig kötelessége tiszteletben tartani a tagállamok szuverenitását.

Meg kell védenünk a rezsicsökkentést – ezért összefogásra van szükség, ezért számítunk, minden, a magyar emberek érdekét, az ország felemelkedését fontosnak tartó honfitársunk támogatására.
 

2017. április 23.

Firtl Mátyás

országgyűlési képviselő

Legnépszerűbb cikkek