| 2020. szeptember. 28. | 1 perc olvasás

Kötelező megadni a vendégeknek az elérhetőségüket a bécsi vendéglőkben

Minden étteremben, kávézóban, lokálban kötelező megadni az elérhetőségét minden vendégnek, hogy egy esetleges koronavírus fertőzés esetén azokat átadhassák az egészségügyi hatóságoknak az osztrák fővárosban.

Ha valaki a sarkon lévő fogadóba szeretne egy bécsi szeletet kérni, a megrendelés előtt meg kell adnia mától a nevét, e-mail címét, a telefonszámát, és emellett azt is fel kell jegyezni, hogy melyik asztalnál és mely időpontban volt ott. Ez kétféleképpen történhet: vagy egy űrlap használatával, amelyet Bécs elérhetővé tesz az interneten, vagy egy telefonos applikáció illetve táblázat segítségével, amelyben a házigazdák regisztrálják vendégeiket. Az adatrögzítés típusára vonatkozóan nincsenek előírások, hangsúlyozták.

A vendéglátóegységek tulajdonosainak be kell tudniuk mutatni ezeket az adatokat,  amennyiben fertőzés miatti kapcsolatfelvételre van szükség. Ha nincsenek meg a vendégek adatai, akkor az adminisztratív büntetéssel sújtható. Ennek a mértéke még nem ismert. Négy hétig meg kell őrizniük az adatokat, majd megsemmisítik őket, és csak az egészségügyi hatóságnak adhatnak ki tájékoztatást.

Ezzel az intézkedéssel a város szeretné elkerülni, hogy a „vörös listára" kerüljön a heti rendszerességgel frissülő „jelzőlámpa" alapján műkodő besorolásban, és annak a lehetőségét is elvetni, hogy a zárórát 22 órára módosítsák. A bécsi vendéglősök nyugodtan viselik a vendég regisztrációt, bár az erre vonatkozó döntés a vártnál sokkal gyorsabban érkezett - olvasható az ORF tudósításában.

Legnépszerűbb cikkek