| 2020. szeptember. 16. | 1 perc olvasás

Kotorják a Fehér úti tavat

Kotrási munkák kezdődtek a Fehér úti tó hátsó részén, hogy eltávolítsák azt a nagy mennyiségű iszapot, amely a talajerózió során került a víztározó medrébe. A munkafolyamat teljes ideje alatt tilos a tóban horgásztevékenységet végezni.

A kotrásra azért van szükség, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot. Az elmúlt években ugyanis a patak által bemosódott föld feltöltötte a tó medrét, amely csökkentette a vízmennyiséget és a benne élő állatok életterét is.

A kotrást a Pisztráng Horgászegyesület kezdeményezte, amelynek elnöke, Honyák Gábor elmondta, hogy mintegy 80 centimétert leeresztettek a tó vizéből, így a hátsó részen közel ötezer négyzetméter került szárazra. Erről a területről 60-70 centiméternyit emelnek ki, míg a tó közepéből egy métert.

A munkálatokat hosszú előkészítési folyamat előzte meg, az engedélyeztetésben a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. mellett sokan segítettek az egyesületnek. Az iszap bevizsgálása során kiderült, hogy az üledékben nincsen káros vegyi anyag és a szervesanyag tartalma is nagyon minimális.

Az engedélyeztetés hosszú időt vett igénybe, hiszen az eredetei tervekhez képest sokat változtattak a terveken. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az iszapot elvitetik, azonban a tó fokozott tájvédelmi körzetben van, ezért ez nem volt lehetséges. Végül úgy döntöttek, hogy a kiemelendő 3300 köbméter föld-iszap keveréket az egyesület nevén lévő helyrajzi számon terítik el.

A munkálatokat teljes egészében a horgászegyesület finanszírozza, a kotrási folyamat az időjárástól függően egy-két hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt nem lehet horgászni a tóban.

Címkék: fejlesztés

Legnépszerűbb cikkek