| 2020. július. 16. | 1 perc olvasás

Közel 500 esetben szondáztattak a rendőrök megyénkben az elmúlt 24 órában

Az egyenruhások 486 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést megyékben az elmúlt 24 órában, amelynek során három járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer - olvasható a rendőrség közleményében.

Sopronban a rendőrök közlekedési ellenőrzés során egy 68 éves férfival szemben intézkedtek, aki személygépkocsijával az Ágfalvai úton közlekedett. Az igazoltatását követően alkalmazott légalkoholmérő készülék a sofőrnél pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavételre a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

A rendőrök Győrben két esetben intézkedtek olyan személlyel szemben, akik segédmotor kerékpárjukkal ittasan vettek részt a közúti közlekedésben. 2020. július 15-én 19 óra 5 perckor a Páva utcában, a másik sofőrt pedig ugyanezen napon 19 óra 25 perckor,  a Bercsényi liget és Hársfa utca kereszteződésében ellenőrizték a járőrök.  Az intézkedések során alkalmazott légalkoholmérő készülék a sofőröknél pozitív értéket mutatott, ezért őket további mintavételre a Győri Rendőrkapitányságra előállították.

A rendőrség az esetekkel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:
- "Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
- A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
- Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll."

Borítókép: illusztráció; Forrás: police.hu

Legnépszerűbb cikkek