Közel fél méterrel alacsonyabb a Fertő tó vízszintje!

Mintegy fél méterrel alacsonyabb a Fertő tó vízszintje az átlagnál. Ez főként a megszokottól eltérő csapadékeloszlásnak, és elmúlt hetek aszályának köszönhető. A Fertő tó esetén azonban nem szokatlan a komoly vízszint ingadozás, ezért a szakemberek szerint a tó élővilága nincs veszélyben.

Az elmúlt napok esőzései ellenére is mintegy fél méterrel alacsonyabb a Fertő tó vízszintje a sokéves átlagnál. - A tavak esetében megkülönböztetünk téli és nyári vízszintet, ezek közül értelemszerűen a téli a magasabb – tudtuk meg Pellinger Attilától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park ügyvezetőjétől. - A Fertő tó vízszintje a téli átlagnál 35 centiméterrel alacsonyabb – fűzte hozzá. A szakértő szerint ez a nyári hőség heves párologtató hatásának is köszönhető. Ugyan nem volt kevesebb csapadék, mint az elmúlt esztendőkben, csak az eloszlása tért el a megszokottól. A komoly vízhiány a jelentős párolgási veszteség mellett az elmúlt hetek aszályos időjárásának köszönhetően alakult ki.  

Pellinger Attila szerint az alacsonyabb vízszint önmagában nem ad okot aggodalomra
Pellinger Attila szerint az alacsonyabb vízszint önmagában nem ad okot aggodalomra

Ugyan a jelenlegi helyzet nagyrészt az aszálynak köszönhető, aggodalomra nincs ok – a Fertő tóra kimondottan jellemző, hogy ingadozik a vízszintje. - Tudjuk jól az írott történelemből, hogy a tavunk többször kiszáradt – mondta Pellinger Attila. Az osztályvezető rávilágított: minden állóvízre jellemző, hogy vízszintje az év során periodikusan változik. A nyári párolgás során csökken, a téli időszakban - amikor a párolgás jelentéktelen, viszont a csapadékmennyiség nagyobb–, a tó vízállása növekszik.  

A tó élővilága rugalmasan alkalmazkodik a gyakorta változó vízszinthez
A tó élővilága rugalmasan alkalmazkodik a gyakorta változó vízszinthez

- Ezen felül a Fertő tóra kimondottan jellemző még a napi vízszintingadozás is, hiszen egy észak-déli tengelyű tóról van szó – osztotta meg velünk Pellinger Attila. Ez a szél a tó víztömegének jelentős részét képes áttolni az ausztriai részről a magyarra. A tólengés nevű jelenség által időlegesen akár egy métert is változhat a vízszint. A szakember szerint ez az ingadozás a tó élővilágára nincs rossz hatással – a helyi ökoszisztéma könnyen kezeli ezt.

Legnépszerűbb cikkek