| 2019. október. 3. | 2 perc olvasás

Közelebb hozzák a gyermekeket a múzeumokhoz

Közvetlen és hiteles találkozóra invitálta a Soproni Múzeum a tanárokat és az iskolán kívüli ismeretterjesztő programokat kínáló intézményeket csütörtökön. A börze legfőbb célja az volt, hogy a pedagógusok személyes beszélgetések folyamán megismerjék a kiállítók olyan lehetőségeit, amelyek szórakoztató módon egészíthetik ki az oktatást.

A rendezvényt a "Múzeumi és Könyvtár Fejlesztések Mindenkinek" projekt keretében hívták életre.Koordinátori hálózatának tagjai minden megyében rendszeresen szerveznek hasonló rendezvényeket. Sopronban ezúttal rendhagyó módon valósult meg a találkozó.

- Három évvel ezelőtt szerveztük meg az első olyan rendezvényt városunkban, amelyet a projekt keretében hívtunk életre. A tapasztalatok folytán az volt a tervünk, a Soproni Múzeum csapatának, hogy a rendezvény középpontjába idén a személyességet és a hitelességet tegyük - emelte ki Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum koordinátora. - Úgy gondoltuk, előadások helyett lehetőséget biztosítunk az iskolán kívüli, ismeretterjesztéssel kapcsolatos programokat szervező intézményeknek arra, hogy a pedagógusokkal közösen megtalálhassák az eddig még ismeretlen közös kapcsolódási pontjaikat - fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A szakemberek tapasztalatai szerint ugyanis az ismeretterjesztő programokat szervező intézmények rendszeresen kínálnak új lehetőségeket az óvodk és iskolák számára - azonban a kezdeményezések sikere és további fejlődése számára elengedhetetlen, hogy az oktatási intézmények megismerjék ezeket. - A "Múzeumi és Könyvtár Fejlesztések Mindenkinek" projekt célja, hogy megszólítsuk a múzeumi szakmát és a pedagógusokat egyaránt - emelte ki Kajári Gabriella, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központjának kommunikációs munkatársa. - Így hatékony együttműködés alakulhat ki az intézmények között, amely azért fontos, mert a muzeális intézmények tudásanyagában nagyon sok potenciál rejlik. Például, a projekt egyik célkitűzése a hátrányos helyzetű gyermekek szórakoztató módon történő oktatása, de szeretnénk, ha a különleges módszerek és gazdag háttér révén csökkenne a korai iskolaelhagyók aránya is - osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A múzeumi szakma az oktatásnak komoly segítséget tud nyújtani a speciális, nem ritkán modern módszereivel. Ezért tartják fontosnak a szakemberek, hogy a gyermekek minél gyakrabban látogassanak el ilyen intézményekbe. - A tanítványaimmal rendszeresen veszünk részt iskolán kívüli ismeretterjesztő programokon, hiszen Sopron nagyon gazdag épített és természeti örökséggel bír - világított rá Wischyné Veszprémi Eszter, a Deák Téri Általános Iskola tanítónője. - Elengedhetetlen, hogy a kisgyermekek életkori sajátosságaiknak megfelelően megismerjék ezeket, ezért gyakran járunk múzeumpedagógiai órákra, többnyire a Macskakő Múzeumba, illetve a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Muck Endre Erdészeti Erdei Iskolájának programjaira - osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A börzére Sopronból és környékéről 13 intézmény jelezte részvételét. Őket nagy számban látogatták az érdeklődők az óvodákból és iskolákból egyaránt.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek