| 2024. február. 29. | 1 perc olvasás

Közeledik a szaharai homok, ne vesződjön az autómosással!

A következő napokban érkezik a legtöbb szaharai por hazánk fölé, több helyen sáros eső is előfordulhat.

Az év első nagy szaharai porkitörése éri el a Kárpát-medencét a következő napokban. Jelenleg egy Földközi-tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon kavarja fel a port Észak-Afrika felett, melynek egy kis része már hozzánk is elért – olvasható az Idokép.hu oldalon.

Mint írják, csütörtökön és pénteken még nagyobb mennyiségben lesz felettünk a szaharai por, ami különösen napkelte és napnyugta idején lesz látható. Nemcsak a magasban, hanem autókon és más tereptárgyakon is találhatunk egy kis afrikai homokot, ugyanis pénteken több helyen eső, zápor moshatja ki a légkörben lebegő porszemcséket, sőt néhol már csütörtökön is kialakulhat sáros eső.

Ami a hétvégét illeti, még ekkor is jelentős lesz a felettünk lévő por mennyisége, de főleg záporos csapadék jön, így kisebb területen fordulhat elő újabb sáros eső.

A HungaroMet előrejelzése azt is kiemeli, hogy a délies áramlás miatt már most is van némi sivatagi por a légkörben, melyhez további utánpótlás érkezik a következő napokban Délkelet-, majd Közép-Európa térségébe, így hazánk fölé is.

Ma és pénteken nagyobb koncentrációban érkezik fölénk, ráadásul szórványosan csapadék is lehet, így érdemes megfontolni a kocsimosást” -írja az Időkép.

 

Legnépszerűbb cikkek