Közeleg a 15. soproni tündérfesztivál

Az Erzsébet-kert ismét tündérbirodalommá válik június 11-12-én. A programokról tartottak zenei műsorral tarkított sajtótájékoztatót csütörtökön a helyszínen.

Az idei évben immáron járványügyi korlátozások nélkül tudják megszervezni a 15. soproni tündérfesztivált, ami a környék legnagyobb kisgyerekes-családos eseménye. Egy tündéri hely, a varázslatos Erzsébet- kert az otthona a fesztiválnak, ahol a tündérek és manók világa kel életre – csupa tündéri tartalommal. A „Világhírű porondon” ismert és a világhír küszöbén álló fellépők: zenemanók, tündéri táncosok, varázslatos produkciók és mesés látnivalók váltogatják egymást. Szombaton koncertet adnak a MÉHEK, táncra perdülnek a Sopron Balett tündérei és megszólalnak T.Horváth József Tündérrádiós dalai, vasárnap fellépnek a szimpatikus szimfonikusok, a Hunyadi furulyásai, a Dirty Dance aprócska táncosai, lesz Kalap Jakab koncert és Kalimba gyermekgospel. Mindkét nap lesz légtáncbemutató, jönnek ifjú artisták, buboréktündérek, vendégünk lesz egy lengyel gyermek tánccsoport, és a soproni Színitanoda rögtönzős játékai. A soproni óvónők élő népmesélésre készülnek, és nagyi-unoka produkcióknak is tapsolhatnak a látogatók. A kertben és a fesztivál téképén 77 mesebeli helyszín várja a kicsiket és a nagyobbacskákat: szabadtéri játékok, interaktív feladatok, tündéri kuckók, pompás pagonyok és virágos ligetek. 

- Ez egy olyan rendezvény, melyre Sopron és a régió méltán büszke lehet, hiszen a környéken ez a legnagyobb gyerekekkel és kisgyerekes családokkal foglalkozó fesztivál - mondta el dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra ügyvezető igazgatója.

fotó:Máthé Alexandra
fotó: Máthé Alexandra

Az idei évben a méhek lesznek a fesztivál díszvendégei. Szó lesz a veszélyeztetett fajok védelméről, a rovarvilág titkairól, a család egységéről, a mézédes gyermekkor örömeiről és a méz áldásairól. A szombaton 10:00 órakor kezdődő nyitóceremónián vendég lesz az egyik hazai mézlovagrend, meghívták a „mézkirálynőt”, lesz látványméhészet és többfelé mézkóstoló. A Hungarikum Bizottság pályázatának köszönhetően 3 hungarikum is kiemelt az idei Tündérfesztiválon: a Magyar Védőnői Szolgálat (akik a színtévesztést vizsgálják majd), a Fertő-táj Világörökség és az akácméz is központi szerepet kap a kertben. 15 soproni és környékbeli óvoda bevonásával (közel 1000 gyerekek által készített papírvirággal) „mézlegelővé” varázsolják ezt a patinás soproni parkot, ahol az „Akácos út” alatt csupa édes-mézes csemege várja a családokat: a fesztiválra saját mézes termékpalettával érkezik a Harrer Csokoládéműhely, a Dömötöri (mézes) fagyizó és az Erhardt pékség (mézes mázas kiflivel!).  Az Akácos útra keresztelt ösvény végén pedig a fogtündérek adnak majd hasznos tanácsokat. A mozogni vágyókat többek között a Soproni Darazsak kosarasai várják, de a mamutfenyő előtti placcon a méhek tánca is megtanulható. 

 - A szombaton 11:00 órakor kezdődő viseletversenyen a méhecskés jelmezeket különdíjban részesítjük az idén – hívta fel a figyelmet Szekeres Kriszta főszervező.

Erhardt Zoltán, az Erhardt Pékség tulajdonosa elmondta, hogy kiállítóként az idei tematikához kapcsolódva készítik el a kívül-belül mézes cukros kiflit. Varga Tamás Imre, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület GYMS megyei méhészeti szaktanácsadója pedig a méhek védelmének fontosságáról beszélt.

fotó:Máthé Alexandra
fotó:Máthé Alexandra
fotó:Máthé Alexandra

Ismét lesz arcfestés, helyben lehet majd hajat fonatni, pólót nyomtatni és íjászkodni, meg lehet nézni belülről egy tűzoltóautót és egy mentőkocsit, kitelepül a Bűvösvölgy, a Soproni Széchenyi Könyvtár, a Macskakő Gyermekmúzeum. A 77 játszóhely többségét olyan soproni civil szervezetek, művészeti csoportok, sportegyesületek, alapítványok és magánszemélyek töltik meg élettel, akik mindannyian a soproni gyerekek testi-lelki-szellemi-érzelmi fejlesztésén fáradoznak. A fesztivál mottója: A tündér bennünk lakik!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek