| 2020. február. 12. | 2 perc olvasás

Közeleg a felsőoktatási jelentkezési határidő

Február 15-ig lehet leadni a felsőoktatási jelentkezést kizárólag elektronikusan lehet leadni az E-felvételi rendszeren keresztül. A jelentkezést hitelesíteni is kell, ezt kétféleképpen tehetik meg a felvételizők.

A procedúra odafigyelést igényel, de ha valami lemaradt, június 9-ig van lehetőség adatmódosításra, dokumentum pótlásra és egyszer jelentkezési sorrendet is lehet változtatni. 

Változás is van az idei évtől a felvételi követelmények tekintetében, mégpedig az, hogy 2020-tól minden alapképzésre és osztatlan mesterképzésre jelentkezőnek rendelkeznie kell legalább egy emelt szintű érettségi vizsgával, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel. Ez alól csak az olyan szakok képeznek kivételt, ahol csak a gyakorlati felvételi vizsga pontozási számít. 

A pontszámítás bonyolultabb lett, de a rendszer automatikusan a jelentkező számára kedvezőbb számítási módot veszi figyelembe, ahogy korábban is.

Ingyenesen 3 szak mellett voksolhatnak a fiatalok, a további 3 pedig darabonként 2000 forintba kerül. Idén több mint 60 intézmény 7200 szaka közül lehet választani. 

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

A többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségi vizsgáért is jár 50 pont, amennyiben abból számítják az érettségi pontszámot. A többletpontok rendszere változatlan, a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont szerezhető.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint a felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, mesterképzések esetében pedig összesen 100 pont szerezhető, ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu oldalon.

felvi.hu - tájékoztató a pontok számításáról
felvi.hu - tájékoztató a pontok számításáról

A hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon.

A kormány idén plusz 3,5 milliárd forintot fordít az ösztöndíjakra, hiszen 2018-tól két lépésben megemelték a hallgatói normatívát. A két évvel ezelőttihez képest így összesen 40 százalékkal emelkedik az ösztöndíjakra fordítható pénz. 2018. szeptember 1-jétől 119 ezer forintról 128 520 forintra, idén február 1-jétől pedig 166 ezer forintra emelkedett a normatíva.

Illusztráció
Illusztráció
Internet

Az iskolák tanáraihoz és szakembereihez is bátran lehet fordulni a felmerülő kérdésekkel, de a Felvételi Ügyfélszolgálat is  lehetőség, hisz a felvételi eljárás bármely szakaszában segítséget nyújt a jelentkezőknek, mind a jelentkezés technikai tudnivalóival, mind a felvételi eljárás szabályaival kapcsolatban.Telefonszám: (+36 1) 477 31 31 E-mail: [email protected]

Legnépszerűbb cikkek