| 2021. március. 11. | 1 perc olvasás

Közeleg a medvehagyma-szezon

Ki-kibukkannak már a medvehagymák levelei, de óvatosan kell bánni a gyűjtéssel, mert védett területen tilos medvehagymát szedni – tájékoztat a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

Napról napra egyre több bújó levelet, kisebb-nagyobb csoportos medvehagymát lehet látni, de a növény tömeges megjelenése körülbelül 1-2 héten belül várható. Tavaszi hagymás növény lévén hasonló stratégiát folytat, mint a szintén hagymás hóvirág vagy tavaszi tőzike. A még lombosodás előtti állapotokat használja ki, hogy minél több fényhez jusson, minél többet tudjon tartalékolni. A levelek a legnagyobb élményt is ilyenkor adják: ekkor a legízletesebbek és legzsengébbek. Később, amikor már virágba borulnak, a levelek erőteljesebbek lesznek, veszítenek „értékükből”. Más szempontból sem érdemes kivárni ezt az időszakot, ugyanis a súlyos mérgezési tüneteket, olykor halált is okozó gyöngyvirág ilyenkor már foltokban megjelenik a medvehagymamezőben. Természetesen azok, akik marokszámra szedik a medvehagymát, egyéb növényeket is begyűjthetnek, amik általában csökkentik az élvezeti értékét.

A gyűjtést semmilyen körülmények között nem lehet mértéktelenül folytatni, ugyanis a különböző területekre eltérő szabályok vonatkoznak. A védett részeken tilos a gyűjtés. Nem védett, de állami tulajdonban lévő területeken magáncélra maximum 2 kilogramm szedhető, magántulajdonú erdőkben pedig engedélyköteles a gyűjtés.

Legnépszerűbb cikkek