| 2018. február. 22. | 2 perc olvasás

Közgyűlés: közel 60 milliárd forintból gazdálkodhat 2018-ban Sopron

Soha nem látott mértékű összeggel, 59,5 milliárd forinttal gazdálkodik idén a soproni önkormányzat, miután a csütörtök délután tartott közgyűlésen elfogadták a költségvetést.

Tizennégy napirendi pontot tárgyalt februári közgyűlésén Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata, amelyek közül a város költségvetésének előterjesztése volt talán az egyik legfontosabb esmény. Az elfogadott előterjesztés szerint a büdzsé 26,5 milliárd forinttal magasabb mint az előző esztendőben. Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város  polgármestere elmondta, hogy a költségvetés stabil gazdálkodást biztosít a városnak így hitelfelvételt nem tervez a leghűségesebb város.    

A Modern Városok Program és Európai Uniós programokon keresztül 29,4 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések idén. Egyebek mellett új burkolatot kapnak a történelmi belváros utcái, terei. Megújul több műemlék épület homlokzata, palota és templom.  Parkolóház épül, kicserélik a közműrendszert, a Széchenyi teret a Várkerülethez integrálják, új fedett uszoda és kerékpárút épül.     

Az önkormányzat saját felhalmozásából 3,6 milliárd forintot fordít további fejlesztésekre. Intézmények működésére 4,1 százalékkal több, 3,2 milliárd forint jut, a városüzemeltetési feladatokra pedig 22 százalékkal magasabb összeg, 983 millió forint. Az általános tartalék 1,1 milliárd forintot tesz ki, míg az általános támogatásokra 1,77 milliárd forintot fordítanak.      

A közgyűlésen egyebek mellett arról is döntöttek, hogy a Központi Bányászati Múzeum alapítványi fenntartásból a soproni önkormányzat fenntartásába kerüljön, így része lesz majd a belvárosi múzeumi negyed kialakításának és fejlesztésének.  

A képviselőtestület egy pályázati kiírás előterjesztését is elfogadta, amely a Soproni Szociális Intézmény igazgatói posztjára szól. Erre azért van szükség, mert Tengerdi Antalnak, a jelenlegi igazgatónak a megbízatása 2018. július 31-én lejár és időben kell gondoskodni az új vezető személyéről. 
    

A közgyűlés krónikájához tartozik az is, hogy az egyik képviselő rosszulléte miatt egy időre megszakadt az ülés.  A politikus hirtelen lett rosszul, akit a helyszínen újraélesztettek, majd a kiérkező mentők stabilizálták az állapotát és szombathelyi klinikára szállították. 

Csiszár Ákos képviselő testvére az alábbi közleményt osztotta meg a közösségi portálon, a sportemberért aggódóknak:

Legnépszerűbb cikkek