Közgyűlés – támogatások és módosítások

A nyári szünet után először rendes és rendkívüli ülést is tartott csütörtökön Sopron közgyűlése. A képviselők összesen 21 napirendi pontot tárgyaltak.

Az ülés szavazással és eskütételekkel kezdődött. Napirend előtt, lemondás folytán megüresedett önkormányzati képviselői mandátumot adtak ki. A közgyűlésben Jakál Adrienn (Párbeszéd) foglal majd helyet új képviselőként. Az önkormányzat kulturális és oktatási, valamint városfejlesztési bizottsága új tagjairól titkos szavazással döntöttek. 

A közgyűlés hozzájárult, hogy az önkormányzat delegációja októberben látogatást tegyen a kárpátaljai Csongorra. A települést 2015 óta patronálja Sopron.

A napirendi pontok között több közterület elnevezése és továbbnevezése is szerepelt, valamint a képviselők elfogadták az 50%-ot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaság üléseiről szóló tájékoztatókat.

A közgyűlés módosította a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet, hiszen  a közterületen való életvitelszerű tartózkodás általános jelleggel szabálysértés. A központi szabályozásban új elem, hogy ha a helyszíni intézkedés során a hajléktalan elfogadja a jelenlévő hatóság vagy más szerv felajánlott segítségét, akkor a szabálysértés nem valósul meg.

Döntés született Sopron településképi rendeletéről és arculati kézikönyvéről. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyesítették a korábban külön-külön szabályozott (bejelentési és kötelezési, településképi véleményezési és reklámokról szóló) rendeleteket egy új településképi jogszabályban.

Az önkormányzat 3 millió forint támogatást biztosít a Lewinsky Anna Gyakorló Óvoda Aranykapu Tagóvoda tetőfelújítására, a Segítség a Mosolyodért Alapítványt pedig 250 ezer forint támogatásban részesíti.  Elfogadták a város esélyegyenlőségi programját és módosítottak a költségvetésen, így számos terület jut bővített forráshoz.

A rendkívüli ülésen négy napirendi pont szerepelt. Módosították a város településszerkezeti-, külterület szabályozási tervét és a helyi építési szabályzatot. A módosítás célja, hogy létrejöhessen az Innovációs Technológia Centrum. Elfogadták a Sopron, Fertő Vizítelep beruházás kapcsán érkezett véleményeket is. Az egyeztetésben 24 partner (cég, testület, szervezet) írta meg véleményét a fejlesztésről.

Legnépszerűbb cikkek