Közlekedés: Télen Figyeljünk jobban!

Fokozott odafigyelés szükséges a közlekedésben a téli időben. Váratlan helyzeteket teremthet a csúszós útburkolat, rosszabb a láthatóság, és megnövekszik a fékút is.

A hajnali páralecsapódás és a fagyos idő, valamint a reggeli köd nehezíti a közlekedést a téli hónapokban. Érdemes ilyenkor a szokásosnál is jobban figyelnie nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is. – Az autóval közlekedőknek váratlan helyzeteket okozhat az, hogy az útburkolat az időjárásnak megfelelően szakaszonként változó lehet – fogalmazott Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Szeles részeken száraz lehet, de a szélcsendes helyeken a nedves–csúszós út mínusz fokoknál felfagyhat. Tehát hiába lehet az előírás szerint 90-nel hajtani, ha nem látjuk, hogy előttünk 100–200 méterrel hogyan változik meg a burkolat minősége.

Fékezés esetén könnyebben megcsúszhat a jármű, ami balesethez vezethet. Ez különösen igaz a hátsókerék-meghajtású autókra.

Ha megcsúszik a jármű, annak gyakran pályaelhagyásos baleset a következménye, de ha szemből jönnek, az ütközés is megeshet. – Fertőrákosnál a közelmúltban éppen ilyen történt. Egy autós megcsúszott, kisodródott a sávjából, és két szembe jövő autót tört össze a sajátján kívül. Két súlyos és két könnyű sérüléssel zárult az ütközés. Éppen ezért ilyen időben célszerű kerülni a hirtelen kormánymozdulatokat, túl gyors gázadást, fékezést – javasolja Kovács Miklós. A szakember azt tanácsolja, a lehető legkisebb mozdulatokkal, óvatosan előzzünk és térjünk vissza a sávunkba. A szélvédőt tisztítsuk meg teljesen, ne csak „lyukat” töröljünk a jégre, hanem takarítsuk le az egészet! Az ablakmosó folyadékot töltsük fel, az ablaktörlő lapátokat, ha szükséges, cseréljük ki!

Kovács Miklós rendőr alezredes
Kovács Miklós rendőr alezredes
Fotó: Pluzsik Tamás

A közelmúltban történt gyalogosgázolás is. A gyalogosok csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek róla, hogy megáll az autó. Hiába van elsőbbségük, az ilyenkor megnövekedő fékút miatt korántsem biztos, hogy meg tud állni a jármű. Ha felvesszük a szemkontaktust a sofőrrel, az segíteni szokott – zárta a szakember, akitől azt is megtudtuk, a tavalyi 4. negyedévben az előző év azonos időszakához képest csökkent Sopronban a személyi sérüléses balesetek száma.

Legnépszerűbb cikkek