| 2023. szeptember. 30. | 1 perc olvasás

Közlekedjünk biztonságosan!

Autómentes napot szerveztek a Fertőrákosi Általános Iskolában a Soproni Rendőrkapitányság támogatásával. A Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója szaktudásával segítette 2023. szeptember 22-én az Európai Autómentes Nap alkalmából szervezett programot.

Az esemény célja a környezettudatosságra nevelésen túl az volt, hogy a gyerekek gyalogosan, kerékpárral, vagy akár rollerrel is tudjanak megbízhatóan önállóan közlekedni. Ismerjék és tudják alkalmazni azokat a fontos szabályokat, amelyeket saját biztonságuk érdekében érdemes betartaniuk.

A program során a tanulók egy kerékpáros akadálypályán, valamint a közlekedéssel kapcsolatos feladatlap kitöltésével bizonyíthatták tudásukat. A feladatokat legjobban teljesítők ajándékban is részesültek, a kerékpározók pedig emléklapot kaptak.

Az őrnagy asszony az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

- Mielőtt a gyalogos lelép a járdáról mindig nézzen körül, győződjön meg arról, hogy a sofőr észrevette, tartson vele szemkontaktust, várja meg míg megáll. Csak akkor lépjen az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.

- A gyalogosoknak lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedniük, éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot kell viselniük.

- A kerékpárosnak saját biztonsága érdekében ajánlott mindig sisakot és fényvisszaverő ruházatot viselnie.

- A kerékpár kötelező tartozékainak – két egymástól függetlenül működő fék, elől fehér vagy kadmium-sárga lámpa, hátul piros fényt adó lámpa és fényvisszaverő, borostyánsárga küllőprizma mindkét keréken, hangjelző berendezés -  meglétét és üzembiztonságát indulás előtt mindig ellenőrizni kell.

- A kerékpáros sohase álljon be jobbra indexelő autó mellé, mert könnyen tükre holtterébe kerülhet, így a járművezető nem látja. Ilyen esetben a kocsi mögé vagy elé kell állnia.

- Kerékpárral lassan és óvatosan előre szabad sorolni piros lámpánál a jobb oldalon, feltéve hogy elég hely áll rendelkezésre, és ezzel a jobbra kanyarodókat nem akadályozza, de jobbról előzni tilos!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek