| 2016. november. 15. | 3 perc olvasás

Közös célokért dolgozik a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Soproni Szakképzési Centrum

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) és a Soproni Szakképzési Centrum (SSzC). A megállapodást kedden délelőtt írta alá az Egyetem képviseletében Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Fábián Attila dékán, a Soproni Szakképzési Centrum részéről Králik Tibor főigazgató a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.

Hatékonyságot jelent a közép- és felsőfokú oktatás összekapcsolása

A tavaly alakult SSzC négy soproni, egy fertődi és egy kapuvári szakképző tagintézménnyel működik, köztük faipari, gépészeti, képzőművészeti, informatikai és üzleti szakképzéseket kínáló iskolákkal. Azoknak a tanulóknak, akik később felsőoktatási intézményben folytatnák a szakma elsajátítását, számos pozitívummal jár a november 15-én köttetett megállapodás, mellyel hosszú távú együttműködési szándékukat nyilvánították ki az intézmények vezetői.

Dr. Dinnyés Álmos kancellár, Prof. Dr. Faragó Sándor és Králik Tibor
Dr. Dinnyés Álmos kancellár, Prof. Dr. Faragó Sándor és Králik Tibor
Fotó: Bucsy Gyöngyvér

A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben eszközeit és lehetőségeit egyesítve dolgozik azon, hogy hatékony tehetséggondozás és pályaorientáció valósulhasson meg a tagintézményekben. A tervezett programok között közös szakmai konferenciák szervezése, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyekre való felkészítés is szerepel, emellett az Egyetem vállalja a Centrum tagintézményeiben dolgozó pedagógusok továbbképzését, mind módszertani, mind pedig szakmai vonatkozásban. Az intézmény vezetői a jövőben közös pályázati tevékenységet valósítanak meg, és összehangolják beiskolázási és oktatási programjaikat is.

Dr. Fábián Attila és Králik Tibor
Dr. Fábián Attila és Králik Tibor
Fotó: Bucsy Gyöngyvér

Králik Tibor főigazgató elmondta: az új intézményi struktúra rugalmas, a gazdasághoz szorosan kötődő, vállalkozó szellemű intézményrendszert jelent, amelynek egyik fő célja piacképes tudást biztosító képzések nyújtása, emellett a soproni felsőoktatás stabil bemeneti bázisát is jelentik a tagiskolákban végzett diákok. Prof. Dr. Faragó Sándor rektor hozzátette: az Egyetem karai és a tagintézmények korábban is szoros kapcsolatot ápoltak, a mostani megállapodás viszont új alapokra helyezi a már működő együttműködéseket. Az intézményi szintű partnerséggel a középiskolától a munkaerőpiacig közvetlenül összehangolhatóvá válik a képzéseken részt vevők oktatása a vállalatok elvárásaival.

Prof. Dr. Faragó Sándor és Králik Tibor
Prof. Dr. Faragó Sándor és Králik Tibor
Fotó: Bucsy Gyöngyvér

Vonzó életpályát jelentenek az üzleti képzések

Az intézményei megállapodás keretein belül a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (LKK) és a Porpáczy Aladár Szakgimnázium egy, az üzleti képzésekre fókuszáló partnerségi megállapodást is aláírt.
A gazdasági pályák továbbra is stabil, vonzó jövőképet jelentenek a fiataloknak – mondta Dr. Fábián Attila, a LKK dékánja, aki hozzátette: a kar képzéseire idén 21%-kal többen nyertek felvételt, mint tavaly, kiemelkedően jól teljesítettek a pénzügyi és turisztikai ágazathoz kapcsolódó képzések. Mindkét területen várja a munkaerőpiac a jól képzett, a vállalati életpálya minden szakaszában megfelelően helyt állni képes szakembereket, ezekre az elvárásokra pedig a kar olyan programokkal válaszol, amelyek értékőrző garanciát jelentenek a munka világában.

Közös programokat indít a két intézmény

A megállapodás értelmében Kar és a Szakgimnázium összehangolja a beiskolázási stratégiáját, segítik egymás képzéseinek, programjainak népszerűsítését. A két intézmény szakmatanulási programot dolgoz ki az egyetemi hallgatók részére, emellett biztosítani fogják – a Benedek Elek Pedagógiai Kar munkatársainak bevonásával – a szaktanárok továbbképzését is, tovább növelve ezzel a szakképzés minőségét, a továbbtanuló diákok elméleti felkészültségét és a szakképzés presztízsének javulását.

A Soproni SZC Porpáczy Aladár Szakgimnáziummal köttetett megállapodás után a Kar folytatni fogja a bázisiskolai együttműködések bővítését csak a soproni, és a tágabb régióban is- zárta a dékán.

Dr. Fábián Attila és Králik Tibor
Dr. Fábián Attila és Králik Tibor
Fotó: Bucsy Gyöngyvér

Legnépszerűbb cikkek