| 2017. május. 4. | 3 perc olvasás

Közösen könnyebb – Győr-Moson-Sopron megyében is!

Negyvenöt izgalmasnál izgalmasabb megyei program a Közösségek Hetén.

Közösségek Hete elnevezéssel hagyományteremtő országos programsorozat kerül megrendezésre 2017. május 8. és 14. között, amelyet a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-00001 kiemelt projekt keretében hirdetett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma. A rendezvénysorozathoz közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sportklubok, valamint egyéb közösségek csatlakozhattak április 25-ig.

A Közösségek Hete programjainak célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a helyi, közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben működő közösségek tevékenységeire, közösségépítő erejére, a közösségekben végzett tevékenységek által adott és kapott élményekre és értékekre, amelyek összességében a Cselekvő Közösségek projekt céljai is egyben. Ezen célkitűzések kiemelt fontosságúak és összhangban állnak az átalakuló uniós finanszírozási irányelvekkel, amelyek 2020 után kizárólag a közösségek által tervezett projektek támogatását vetítik előre.

 

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 24 jelentkező 11 intézmény, 6 közösség és 7 civil szervezet regisztrált a Közösségek Hetére 45 különböző programmal, amelyek 17 településen kerülnek megrendezésre:

A Beledi Általános Művelődési Központ Művelődési Ház flashmobot, a klubok és szakkörök nyílt napját, helytörténeti fotókiállítást, valamint az eseményekről kisfilm készítését tervezi.

Csornán múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak óvodásoknak, valamint „Olvassunk együtt” címmel közösségi felolvasó estet rendeznek.

Az écsi FÉSZEK-Egyesület helytörténeti fotókiállítást, Határjáró túrát, Gyüttment KiMitTud-ot, a generációs kapcsolatépítést szolgáló Fogadj örökbe egy családot/nagyit! programot hirdetett, valamint az események fiatalok bevonásával történő filmes dokumentálását végzi.

A Felpécért Alapítvány az egyházi temetők közösségi összefogással megvalósult rendbetételéről készült képfelvételek bemutatását tervezi egy kellemes szombati összejövetelen a Tájházban.

Győrben NMI szakmai műhelynap lesz, valamint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Radnai Nyugdíjas Rajzszakkörre tart bemutatkozó foglalkozásta hét minden napjára számos programot kínál: a különböző szakkörök nyílt napja mellett érdekes előadások és szakmai fórumok várják az érdeklődőket, de például jótékonysági ruha- és könyvgyűjtést és csereberét is tartanak, valamint a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium grafikus növendékei is bemutatkoznak a közös alkotás lehetőségét is felajánlva.

Győrújbaráton a Csobolyó Néptáncegyüttes 25 éves történetét bemutató fotókiállítást láthatják az érdeklődők.

A Harkai Könyvtár szervezésében a  Reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó előadás, a helyi citerások, a Vadrózsa Vegyeskar, valamint a HAFUKA Kamaraegyüttes műsora, nyilvános próbája, a kézműves szakkör kiállítása, a Német Nemzetiségi Önkormányzat emléknapja, a III. Hagyományok Napja, helytörténeti séta, kültéri kiállítás, a könyvtár névadó ünnepsége, kézműves vásár és agapé fogadja a látogatókat.

A Höveji Csipkevarrók köre interaktív kiállítást szervez, ahol a Szabadtűzi Lovagrend tagjai gasztronómiai kínálatukkal várják a vendégeket.

A Kisfaludi Box Szakkör nyitott szabadtéri edzést tart a Művelődési Ház udvarán, a helyi Kerékpáros Baráti Kör Határjáró sétára hívja az érdeklődőket, emellett a Nyugdíjas Klub nyílt napjára is ellátogathatunk.

A Levéli Népdalkör és a Levéli Huszárkórus is nyílt próbájára várja az érdeklődő népdalkedvelőket.

Mosonmagyaróváron a Lajta Néptáncegyesület, a Theatrum Ad Flexum Egyesület, a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület és a Szigetközi Szatyor Közösség vásári forgatagot szervez csütörtökön a Magyar utcán.

A rábapatonai Bilibáncs Népi Hagyományőrző és Kulturális Alapítvány, valamint a sarródi Tájház a helyi civil szervezeteknek biztosít bemutatkozási lehetőséget.

A szili Tájházban pünkösdölő, míg Fertőszentmiklóson, valamint Börcsön helytörténeti séta lesz.

A tényői székhelyű Pannontáj-Sokoró Natúrpark közönségszavazásos fotópályázatot hirdet a területén található 29 település táji, természeti, kulturális értékeinek bemutatására.

A programokról bővebben a kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahonnan egy remek mobil applikáció is letölthető.

Találkozzunk a Közösségek hetén, mert Esterházy Péter szavaival megfogalmazva: „semmi sem olyan értékes, mint ami Te vagy másokban és a többiek tebenned”!

 

Legnépszerűbb cikkek