| 2020. január. 20. | 1 perc olvasás

Közösségi oldalon árulta a dohánytermékeket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai is felfigyeltek egy közösségi oldalon dohánytermékeket hirdető magánszemélyre. A kizárólag dohányboltban forgalmazható termékeket a NAV munkatársai lefoglalták, az engedély és adószám nélkül értékesítő személy ellen eljárás indult.

A NAV munkatársai figyelemmel kísérik az interneten megjelenő hirdetéseket is. Egy győri magánszemély egy közösségi oldal zárt csoportjában reklámozott dohánytermékeket. Az adóellenőrök telefonon vették fel a kapcsolatot a hirdetővel, aki készségesen fogadta a rendelést. A megbeszélt időpontban egy bevásárlóközpont parkolójában találkoztak, ahol a revizorok 27 ezer forintot fizettek a két karton HEETS dohánytermékért. Az eladó nem adott nyugtát a próbavásárlásról és bemutatkozás után kiderült, hogy az értékesítést adószám nélkül végezte.

A próbavásárlást követően a közelben várakozó pénzügyőrök is bekapcsolódtak az ellenőrzésbe. Átvizsgálták az eladó gépkocsiját, melyben további három karton lila színű („Purple Wave”), illetve három karton zöld színű („Green Zing”) HEETS ukrán zárjegyes dohányterméket találtak.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

Az ellenőrzött személy elmondta, hogy az árut a keleti határ mellől rendelte és egy csomagküldő cégen keresztül jutott el hozzá. Elismerte, hogy nem először végzett illegális értékesítést. A termékeket annak ellenére árusította, hogy tudta, azok kizárólag dohányboltban forgalmazhatók.

A HEETS típusú termékek Magyarországon is egyre népszerűbbek. Ez a típus új dohánytermék-kategóriának minősül és nem kell rá zárjegy. Kiskereskedelmi értékesítése kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban lehetséges.

A pénzügyőrök a dohányárut lefoglalták, az eljárás még folyamatban van. Az elkövető a feltárt jogsértés miatt jövedéki bírságra, illetve az adószám nélküli kereskedelmi tevékenységért akár 1 millió forint mulasztási bírságra is számíthat. A dohánytörvény alapján pedig 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, aki dohányterméket jogosultság vagy engedély nélkül üzletszerűen értékesít.

Legnépszerűbb cikkek