| 2019. május. 15. | 1 perc olvasás

Közszemlén a Nagycenk melletti hadifogolytábor leletei

Megdöbbentő emberi történeteket, izgalmas tényeket mesél az a rengeteg tárgy, amelyet Fábián Tibor talált Nagycenk mellett. Közel egy év munkájával rengeteg eszközt lelt a műszeres leletmentő – mindezek sok információt szolgálnak arról a katonai gyalogos pihentető táborhelyről, amelyet 1945-ben állítottak fel, Nagycenk mellett. A kollekció kiemeltebb elemeit kiállították a Ligneum Látogatóközpontban.

A műszeres leletmentő egy idős hölgy beszámolója nyomán kezdett el kutatni a területen. - Ő látta, hogy orosz katonák őriztek itt magyar és német bakákat – kezdte így az izgalmas történetet Fábián Tibor. - Innen gondoltuk, hogy ez egy hadifogolytábor lehetett. Elkezdtünk kutakodni a levéltárban, de írásos anyagot nem találtunk róla. Ezért felkerekedtem és a szükséges engedélyek birtokában kimentem a terepre, Nagycenk mellé – folytatta.  

Fábián Tibor rengeteg értékes leletet talált: civil és katonai, magyar és külföldi tárgyakat egyaránt. - Előkerültek azonosítójegyek, gombok, kitüntetések, egy repeszvert sisak, különböző pénzérmék és olyan civil tárgyak, mint a csajkák, villák és borotvák, illetve dísztárgyak, amelyeket a hadifoglyok a szeretteiknek készítették el, de már nem tudták eljuttatni hozzájuk – részletezte.  

A leletanyag alapján beigazolódott Fábián Tibor számára, hogy egy több száz fős gyalogos pihentető táborhelyre bukkant. Ezt is 1945 tavaszának vége után alapíthatták, ugyanis ekkortól indultak meg erősebben az úgynevezett hadifogoly „szállítmányok” a Szovjetunió felé.  

- 2-3 hónapon keresztül működött Nagycenk közelében ez a nem szokványos hadifogolytábor – emelte ki Fábián Tibor. - Orosz katonák őriztek itt magyar és német katonákat – fűzte hozzá. A terület feltárása egy év alatt mintegy 15-20 hétvégét vett igénybe. Ennek eredményét június 8-ig lehet megtekinteni a Ligneum Látogatóközpontban.

Legnépszerűbb cikkek