| 2020. szeptember. 21. | 2 perc olvasás

Kreatív alkotás gyerekeknek

Amikor egy gyermek belefeledkezve térbe, időbe, piszkosan, festékesen, dalolászva, fantáziájában elmerülve alkot, akkor történnek lelkének, belső világának legfontosabb tapasztalásai. A belső utazások felejthetetlen élmények és útmutatók lesznek az élete során. A művészi kifejezés, a "szép" érzékelése, a kreatív gondolkodás elsajátítása, a vizuális önbizalom segíteni fogja a gyerekeket életük során az önkifejezésben és önmegismerésben. Ezt megtapasztalhatják egyénileg, a családban, vagy akár szervezett foglalkozások keretében. Ez utóbbira Sopronban is van lehetőség.

Az alkotás, az anyagok megtapintása, felfedezése, azok a megszokottól eltérő módon való alkalmazása, a formák megértése, az ösztönös mozdulatok önfeledt engedése más-más érzékelési folyamatokat indítanak el. A különböző művészeti ágak, a zene, a tánc, az irodalom-nyelv, a dalolás, a környezetünk és a körülöttünk burjánzó természet, amelyet a lelkünkkel, a szépre való vágyakozásunkkal vagy ösztöneinkkel tudunk érzékelni, mind az alkotás élményét adhatják.


fotó:Felhőtáncoló Kreatív Műhely

- Mi a műhely foglalkozáson hétről-hétre újabb izgalmas témát dolgozunk fel. Az adott témáról a foglalkozás első negyedében beszélgetünk, vetítünk, játszunk, performanszot készítünk, véleményt alkotunk, megalapozzuk az ezután következő alkotási fázist. A műhelymunka során sok technikával ismerkedünk meg, melyet a gyerekek időről időre ügyesebben alkalmaznak. Alkotás közben a gyermekekben új ötletek születnek, sokszor tovább gondolják az adott témát, elkalandoznak vagy azt egészen más módon valósítják meg. Ezeknek az elkalandozásoknak nagyon örülünk, hiszen a foglalkozások célja a megismerés, a saját fantázia-élmény általi tapasztalás, a kifejezés, a kreativitás felszínre hozása, a kíváncsiság felkeltése, az anyagokban rejlő lehetőségek felfedezése, az ámulatba ejtés és az öröm- tudtuk meg Csipler Vandától, a soproni Felhőtáncoló Kreatív Műhely vezetőjétől.


fotó: Felhőtáncoló Kreatív Műhely/korábbi felvétel

Vanda hozzátette, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben különös jelentőséggel bír, hogy a gyermekek napjait kísérő feszültségből, zaklatottságból le tudjanak csendesedni és a fókuszt befelé tudják irányítani az alkotás által. Ez segít a heti felgyülemlett "zajok" kiengedésében.


fotó: Felhőtáncoló Kreatív Műhely/korábbi felvétel

A műhely építését 2013-ban kezdték meg Sopronban, most pedig szeptember 22-től ismét várják az érdeklődőket korosztályonként szervezett foglalkozásokkal, 5-8, 9-12, 13-17 éves csoportokban. Ebben az évben a MÚLT-JELEN-JÖVŐ viszonyával foglalkoznak, például, hogy létezik-e az idő, és mi motiválta az embert a múltban, a jelenben és mi fogja motiválni a jövőben? Ezen felül pedig a múlt és jelen béli népi kultúrákat is feltérképezhetik a gyerekek. A 13-17 éves korosztálynak indított csoportba azok jelentkezését is várják, akik a szabad alkotás örömén túl művészeti területen szeretnének tovább tanulni.


fotó: Felhőtáncoló Kreatív Műhely/korábbi felvétel

fotó: Felhőtáncoló Kreatív Műhely/korábbi felvétel

fotó: Felhőtáncoló Kreatív Műhely/korábbi felvétel

Legnépszerűbb cikkek