KulinART Pikniket tartottak Fertőszéplakon

A világörökségi napon, azaz június 5-én igazán különleges eseménynek adott otthont a fertőszéplaki Széchenyi-kastély, ahol egész nap helyi termékekből és helyi alapanyagokból készült gasztronómiai utazás várta a látogatókat az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében.

A szép nyárias idő sokakat kicsalt egy kis gasztronómiai utazásra a fertőszéplaki Széchenyi-kastély udvarára szombaton, ahol megrendezték a KulinART Piknik elnevezésű eseményt szombaton, amelyen helyi minőségi védjegyes termelők és három étterem (a soproni Erhardt és ZAKAnT, valamint a hegykői Tornácos) kínálta helyi alapanyagokból készült finomságait.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője szerint a világörökségi napot ez a rendezvény tovább színesíti, és tovább emeli a Fertő-táj turisztikai értékét, hiszen megmutatja, hogy a térségben milyen magas minőségű ételek és alapanyagok találhatók. Felidézte, hogy a minőségi védjegy-projekt a Fertő-parton mintegy tíz éve indult, és ma már több mint 25 minősített helyi termelő tartozik a hálózathoz. A szombati eseményen nemcsak az alapanyagokat, hanem az éttermek által belőlük készített finomságokat is meg lehetett kóstolni.


fotó: Griechisch Tamás

Páliné Keller Csilla, a szervező Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet-vezetője azt emelte ki, hogy a nemzetközi szimpóziummal kezdődött program az egyesület több évtizedes hálózatépítési munkájának gyümölcse.

Felidézte, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt spanyol mintára próbálták megvalósítani a vidék minősége védjegyhálózatot Sopron és a Fertő-táj térségében, amelyhez élelmiszer-termelőket, kézműveseket, örökséghelyszíneket, turisztikai szolgáltatókat kerestek, és belőlük alkottak egy hálózatot.

Páliné Keller Csilla fontosnak nevezte, hogy a helyi termékeket fókuszba helyezzék és bemutassák, amelynek a legjobb módja az volt, hogy házasították a termelőket a gasztronómiai kiválóságokkal. A KulinART Pikniken az éttermek és a termelők aláírták a KulinArt chartát, amelyben azt vállalták, hogy bizonyos tematikus hetek, illetve egyéni rendezvények során olyan speciális menüt állítanak össze és készítenek el, amelyekben a helyi alapanyagok szerepelnek.


fotó: Griechisch Tamás

A 2001 decemberében világörökség rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNSECO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezik a világörökségi napot.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek